În 2015, R.Moldova şi România vor semna un memorandum de interconectare energetică

Chişinăul analizează posibilitatea conectării Republicii Moldova la piaţa UE, prin România. Astfel, în ianuarie 2015, se preconizează semnarea unui memorandum cu partea română, privind priorităţile de interconectare atât pentru reţelele de gaze, cât şi pentru cele de electricitate.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, joi seara, la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu Maroš Šefčovič, Comisar European pentru Uniunea Energetică.

Iurie Leancă şi-a manifestat interesul faţă de iniţiativa Uniunii Europene de a crea un Grup de lucru la nivel înalt privind interconectarea pieţelor europene de energie şi diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Torodată, a fost abordat şi subiectul gazoductului Iaşi-Ungheni – proiect care necesită continuitate şi eforturi adiţionale, pentru ca să facă posibilă diversificarea pieţei energetice a ţării. Premierul în exerciţiu a lansat un apel de susţinere pentru valorificarea, începând cu anul 2017, a capacităţii depline a conductei, şi anume, extinderea gazoductului către Chişinău.

La rândul sau, Comisarul Maroš Šefčovič, a declarat că Uniunea Energetică nu se limitează la frontierele Uniunii Europene şi că infrastructura energetică europeană va ajunge şi în Republica Moldova.

Moldova.ORG precizează că premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles. El a avut întrevederi separate cu mai mulţi comisari europeni, cu noul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, şi a participat la Summitul Partidului Popular European.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare