PLDM, PDM şi PL, cele trei formaţiuni care au declarat că vor crea o majoritate parlamentară, dar cărora nu le ajunge mandate pentru alegerea de sine stătătoare a şefului statului, au poziţii total diferite asupra procedurii alegerii viitorului şef de stat.
În negocierile de creare a noii alianţe, două din formaţiuni pledează pentru modificarea în mod diferit a Constituţiei privind alegerea preşedintelui, iar cea de-a treia declară că aceste discuţii, în general, ar trebui amânate pentru că „mai este timp”.
Astfel, PL propune modificarea Constituţiei, care ar permite alegerea preşedintelui cu votul a 51 de deputaţi. „ La fel cum se procedează, de exemplu, în Estonia”, a declarat vicepreşedintele PLValeriu Muntean aseară la PRO TV.
La rândul său, Valeriu Streleţ, unul din fruntaşii PLDM la negocieri, a declarat la aceeaşi emisiune că formaţiunea sa pledează pentru modificarea Constituţiei, care ar permite alegerea şefului statului prin vot direct, dat fiind faptul că „e un exerciţiu democratic” .
Propunerea liberal-democraţilor, însă, este respinsă de liberali, întrucât potrivit lui Valeriu Munteanu ”cu afişarea unor panouri cu imaginea lui Putin, am putea să ne pomenim cu un preşedinte de stânga”.
În context, Valeriu Munteanu a mai spus că în anul 2012, atunci când partidele democratice erau în căutarea unui candidat la funcţia de preşedinte al ţării, “cineva s-a dus la Bruxelles şi o prezentau pe Zinaida Grecianîi ca fiind mare reformatoare şi dacă atunci PL nu se împotrivea, astăzi preşedintele Republicii Moldova era Zinaida Grecianîi”.
Spre deosebire de cei doi lideri politici, preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, în general, a declarat că partidul său pledează pentru identificarea unei formule de alegerea a preşedintelui, care ar aranja toate formaţiunile. „Avem timp să găsim soluţii până în 2016, atunci când expiră mandatul actualului şef de stat”, a spus Diacov.
Totodată, cei trei lideri politici au ţinut să precizeze că funcţia de preşedinte „nu este partajabilă”, ci că se discută mecanismele de depăşire a unui eventual blocaj politic, care ar putea apărea în 2016, reieşind din experienţa alianţelor anterioare.
Moldova.ORG reaminteşte că potrivit Constituţiei, preşedintele R.Moldova este ales în parlament cu votul a 61 de mandate. În viitorul Parlament PLDM, PDM şi PL vor avea 55 mandate.