Ultimul pas: BEM, Banca Socială și Unibank vor rămâne fără licență pe 16 octombrie

Licențele Băncii de Economii, Băncii Sociale (BS) și Unibank urmează a fi retrase pe data de 16 octombrie. Acesta este ultimul punct din planul de acțiuni de lichidare a celor trei bănci, la care Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială.

Anunțul a fost făcut de premierul Valeriu Streleț, după ședința operativă de astăzi a Cabinetului de Miniștri

”Nu trebuie să existe moment de panică sau grabă, deoarece toate aceste bănci au lichidități suficiente datorită injecțiilor financiare de la BNM. Se transferă în regim normal. În primul rând se transferă conturile întreprinderilor de stat pentru că sunt conturi operaționale și curente, ulterior vor fi transferate conturile trezoriale și apoi cele ale instituțiilor bugetare. Totul este etapizat, totul este după plan. Data finală este 16 octombrie, atunci când BNM va retrage licențele celor trei bănci. Asta este ultimul pas din planul de acțiuni”, a declarat Valeriu Streleț.

Potrivit lui, lucrul acesta trebuie să fie cunoscut și oamenii trebuie să cunoască acești termeni. „Toți acești pași trebuie să fie implementați și trebuie să însănătoșim sistemul bancar”, a adăugat premierul.

De notat că, săptămâna trecută, Comitetul pentru Stabilitate Financiară a decis inițierea procesului de pregătire a lichidării Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Acest proces va dura aproximativ timp de două luni.

Anterior, Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a declarat că pentru lichidarea celor trei instituții financiare statul va cheltui cam tot atât cât este valoarea creditelor de urgență acordate BEM, BS și Unibank, adică aproape 15 miliarde de lei.

Din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari, și anume, prin acordarea creditelor neperformante.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare