Interzicerea fumatului în locurile publice va intra în vigoare peste 8 luni, însă deja sunt înregistrate cazuri când s-a încercat amendarea fumătorilor.
Pachetul de legi anti-fumat, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în luna mai 2015, a intrat în vigoare la 17 septembrie. Cu toate acestea, nu toate prevederile legii anti-fumat au intrat în vigoare. O parte din ele vor intra mai târziu, în special fumatului în locurile publice va fi interzis din 31 mai 2016.
Trebuie de remarcat faptul că pachetul legislativ anti-fumat include un număr mare de articole, care au termene diferite de intrare în vigoare, iar mulți cetățeni moldoveni nu cunosc aceste nuanțe. Din acest motiv în societate apar neînțelegeri și chiar abuzuri. Astfel, ziarul Comsomolsocaia Pravda a încercat să se clarifice cum vor fi implementate, pe etape, prevederile legilor menite să lupte cu fumatul în țara noastră, inclusiv când anume și de ce anume trebuie să fie pregătiți cetățenii.
Fumatul în locurile publice este permis până pe 31 mai 2016
În primul rând, se dă un termen de câteva luni pentru ca angajatorii, proprietarii și managerii locurilor publice sau de birouri să amenajeze locuri speciale pentru fumat, iar cetățenii să se obișnuiască cu noile reguli.
Legea cu privire la controlul tutunului, publicată în Monitorul Oficial pe 18 septembrie 2015, interzice fumatul în toate locurile publice închise și semi-închise, inclusiv cele comune la locurile de muncă (indiferent de tipul de proprietate). Se interzice fumatul în toate zonele publice deschise care aparțin instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de învățământ, autorităților publice centrale sau locale. Fumatul este interzis în perimetrul de 10 de metri de la intrarea în locurile publice închise, în parcuri de distracții și pe terenurile de joacă pentru copii, stadioane, arene, stații de transport public și în transportul public.
Această prevedere va întra în vigoare pe 31 mai anul viitor.
Până la acel moment, angajatorii, proprietarii sau administratorii de locuri publice, locuri de muncă indiferent de tipul de proprietate și procedura de acces pot aranja în spații deschise sau semi-deschise zone speciale pentru fumat, astfel încât fumul să nu pătrundă în locurile publice deschise și semi-deschise și la locurile de muncă.
Important
Peste tot întâlnim semnul deja cunoscut – imaginea unei țigări mocnind înconjurată de un cerc roșu întretăiat la mijloc. Aceasta este o cerință a Legii și va intra în vigoare pe 31 mai 2016. Semnul de interzicere a fumatului va fi pus nu oriunde, ci în loc vizibil, la intrarea în clădire/loc/vehiculele de transport public.
Țigările cu capsulă vor mai putea fi fumate încă 3 ani.
Introducerea pe piață a produselor din tutun, oricare din componentele cărora, fie că vorbim de filtru, hârtie, ambalaj, capsula conține aromatizator ori caracteristici tehnice care permit modificarea mirosului sau a gustului sau a intensității fumatului este interzis începând cu 1 ianuarie 2018.
În aceleași timp, interdicția la produsele din tutun cu aroma caracteristică de mentă se va face din 20 mai 2020.
Țigările nu vor mai fi “ușoare” din 2018
Pe 1 ianuarie 2018 va intra în vigoare interdicția privind etichetarea produselor din tutun cu caracteristici care dau impresia că un produs din tutun este mai puțin dăunător decât altele prin folosirea termenului light, medium, ultra, extra etc. Sau că produse din tutun au proprietăți de tonificare, energizante, medicinale, anti-îmbătrânire, naturale, și alte efecte pozitive pentru sănătate sau stil de viață.
De asemenea, eticheta va trebui realizată în așa mod încât produsul de tutun să nu fie asociat cu produse alimentare, cosmetice sau jucării.
Publicitatea produselor din tutun vor fi interzisă începând cu anul viitor
Va fi interzisă orice formă de publicitate, directă sau indirectă, inclusiv la radio și televiziune, în ziare, pe internet etc. Însă aceste cerințe nu se aplică la imaginea și logo-ul de brand amplasat în oficiul principal al producătorului, importatorului sau a companiei care comercializează produse de tutun angro, precum și materialele realizate pentru distribuția către producători, importatori și vânzători de tutun și produse din tutun.
Astfel, cele mai multe prevederi noi vor intra în vigoare mai târziu, iar până atunci se aplică Legea cu privire la tutun și produsele din tutun din 14 decembrie 2007.
Vânzarea produselor din tutun între orele 22.00-08.00 nu este interzisă!
Trebuie de menționat că interzicerea vânzării produselor din tutun între orele 22.00-08.00 nu este prevăzută de lege.
De asemenea, nu este prevăzută interzicerea țigărilor subțiri.
Cum va fi implementată legea anti-fumat?
Este un lucru să adopți o lege și cu totul altceva să o implementezi. Nu este un secret faptul că nerespectarea legilor este una din problemele fundamentale în Republica Moldova.
În acest sens, eficiența implementării pachetului de legi anti-fumat aprobat recent lasă mai multe semne de îndoială.
Șef grupului de supraveghere şi controlul adicţiilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, Varfolomei Calmîc, a declarat pentru Comsomolsocaia Pravda că în această lege este și un mecanism de implementare a legilor anti-fumat și că există servicii și organe responsabile de implementarea acestei legi.