Republica Moldova a devenit stat parte a Tratatului privind Comerțul cu Arme

Republica Moldova, oficial, a devenit stat parte a Tratatului privind Comerțul cu Arme, urmând să-și exercite obligațiunile sale internaționale de a preveni comerțul ilicit de arme. Aceasta după ce premierul Valeriu Streleț a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerțul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfășurat pe marginea Segmentului Înalt al Adunării Generale ONU.

Moldova a semnat documentul respectiv pe data de 10 septembrie 2013 și l-a ratificat pe 28 mai 2015.

Ratificarea de către Republica Moldova a acestui Tratat este un angajament de a fortifica eforturile naționale de consolidare a capacităților în domeniul controlului armamentului, contribuind astfel la consolidarea păcii și securității la nivel regional și global. Totodată, Republica Moldova urmează să-și ajusteze legislația națională ce ține de controlul exportului și importului de mărfuri strategice, beneficiind de asistență internațională în domeniu.

Tratatul privind Comerțul cu Arme este primul instrument legal multilateral obligatoriu, care stabilește standarde internaționale asupra comerțului de arme convenționale și muniții, fiind destinat să promoveze responsabilitatea și transparența în comerțul global. Documentul a intrat în vigoare după ratificarea de către 50 de state, pe 14 decembrie 2014.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.