Președintele Parlamentului Andrian Candu, a inițiat procedura de creare a unei comisii pentru organizarea concursului public privind selectarea candidaților la funcția de guvernator al BNM. Şeful Legilsativului a iniţiat această procedură după ce acum câteva zile a declarat că la ora actuală legislația nu prevede o modalitate de selectare a candidatului pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale şi prin urmare aceasta ar trebuie „inventată”.
Astfel ,potrivit unei note informative a Parlamentului, din componența viitoarei comisii vor face parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, societății civile, mediului academic, dar și reprezentanți ai mediului bancar profesional și experți independenți. În calitate de observatori vor fi invitați reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.
Prima întrunire a comisiei va avea loc la începutul săptămânii viitoare, când va fi stabilită modalitatea de lucru, criteriile de selecție și termenul până la care pot fi depuse CV-urile.
Moldova.ORG reaminteşte că săptămâna curentă, după întrevederea cu misiunea FMI, Andrian Candu a declarat că „cu regret, la ora actuală legislația nu prevede o modalitate de selectare a candidatului pentru funcția de guvernator”.
“În legislație se menționează că președintele Parlamentului trebuie să propună plenului candidatul, dar de unde-l ia nu e prevăzut. De aceea, trebuie să inventăm o anumită procedură. Am început discuțiile cu liderii fracțiunilor parlamentare. Consultațiile se vor încheia săptămâna aceasta pentru că vreau să văd care sunt așteptările lor. Iar până la sfârșitul săptămânii voi veni cu anumite propuneri”, a declarat atunci preşedintele Parlamentului.
Tot atunci, Andrian Candu a declarat că un candidat la funcția de guvernator BNM trebuie să dețină mai multe calități, printre acesta el a enumerat experiența în domeniu și profesionalismul.
Reamintim că la 21 septembrie Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că își dă demisia. El a declarat că politicienii nu vor să fie investigat furtul de la Banca de Economii de către Kroll și că nu dorește ca BNM și el personal să devină țap ispășitor în dosarul „furtul de la BEM”. Alături de Drăguțanu a plecat din fruntea Băncii Naționale și prim-viceguvernatorul instituției, Marin Moloșag.