Scenariu: Shor trebuia să-şi asume vina pentru furtul BEM, iar Filat urma să devină preşedinte

Ilan Shor, ex-preşedinte al consiliului de administraţie al BEM, urma să-şi asume răspunderea pentru furtul miliardului şi să plece în Israel, însă avea să fie rechemat de Vlad Filat, atunci când acesta urma să devină preşedinte al ţării.

Un scenariu în acest sens a fost anunţat ieri de liderul Partidului Nostru Renato Usatâi, la Realitatea TV. Politicianul afirmă că acest scenariu ar reieşi din interceptările telefonice Filat-Shor.

„După câte cunosc, din aceste înregistrări telefonice, dar şi din altele, Filat făcea tot posibilul ca să-l facă pe Shor să plece din Moldova. I-a promis în felul următor: în martie după înţelegerea cu americanii, Filat va deveni preşedinte al Moldovei, Shor trebuie să părăsească ţara şi să meargă în Israel. Filat i-a promis că până în decembrie, la sfârşitul anului, când o să aibă 6-7 luni în funcţia de preşedinte, o să-l întoarcă pe Shor.”, a relatat Renato Usatâi.

Potrivit lui, condiţia principală a lui Filat era ca Ilan Shor să-şi asume responsabilitatea pentru banii furaţi şi să fie anunţat în căutare de Interpol.

„ Shor trebuia să plece şi să fie anunţat în Interpol. Şi cum i-a spus Filat lui Shor: cumnatul meu răspunde pentru o parte din banii furaţi, dar trebuie să răspundă altcineva pentru cealaltă parte de bani, că altfel scandalul nu se va opri. Filat încerca să-l convingă pe Shor că el trebuie să ducă răspunderea de restul banilor şi să părăsească Republica Moldova”, a mai spus liderul Partidului Nostru.

Moldova.ORG reaminteşte că Renato Usatâi a oferit publicităţii luni seara înregistrările unor convorbiri telefonice pe care pretinde că ar fi dintre Filat şi Shor.În prezent, Vlad Filat se află în arest preventiv pentru 30 de zile, după un utodenunţ a lui lan Shor, în care acesta afirmă că i-a dat fostului premier circa 250 mil. de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.