Situația Zonei de Securitate a Republicii Moldova, discutată la Sibiu

Vineri, 16 octombrie 2015, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit dezbaterea intitulată „Actualitate și perspectivă în Zona de Securitate transnistreană a Republicii Moldova”. Evenimentul a fost organizat de către Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean, în parteneriat cu Liga Absolvenților și Studenților în Științe Politice și Relații Internaționale.

Dezbaterea a beneficiat de prezentarea  Eduard Bumbac – membru în Comisia Unificată de Control (Delegația Republicii Moldova), și a fost moderată de către directorul LACT – prof. univ. dr. Eugen Străuțiu.

eduard bumbacPublicul, format cu precădere din profesori și studenți ai Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate, a asistat la prezentarea audio-vizuală a lui Eduard Bumbac, care a trecut în revistă cadrul legislativ în care funcționează Comisia Unificată de Control, capabilitățile militare de care aceasta dispune și dizlocarea lor în teren, modul de acțiune, evenimentele de securitate mai importante în ultima perioadă, proiecția părții moldovene în Comisia Unificată de Control asupra necesităților viitoare în gestionarea Zonei de Securitate.

Publicul a fost interesat de teme precum intersectarea atribuțiilor Comisiei Unificate de Control cu problema școlilor cu grafie latină din stânga Nistrului, modul în care cooperează delegațiile în cadrul lucrărilor Comisiei, influența crizei din Ucraina asupra climatului de lucru în Comisie.

Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean va continua seria dezbaterilor asupra actualității și perspectivei de securitate în zona nistreană, în prezența altor experți implicați nemijlocit în negocierea și gestionarea conflictului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare