Republica Moldova poate și trebuie să aibă un Guvern nou învestit până pe 15 sau, cel târziu, 20 noiembrie.,pentru ca la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie la Chișinău să revină misiunea Fondului Monetar Internațional pentru încheierea unui nou acord cu țara noastră.
O declaraţie în acest sens a fost făcută ieri seara de preşedintele Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.
Potrivit lui Candu, deja la începutul săptămânii viitoare fracţiunile parlamentare ar putea cunoaște candidatura viitorului premier, astfel încât acesta să înceapă să-şi formeze echipa.
„Pentru ca FMI să vină la sfârșitul lunii noiembrie înseamnă că în data de 15-20 noiembrie trebuie să avem un prim-ministru și un Guvern care vor face scrisoarea de invitație ca cei de la Washington să revină în timpul cel mai apropiat”, a explicat Andrian Candu.
Acesta s-a arătat optimist privind negocierile viitorului Guvern.
„Nu e cazul să ne pierdem în discuții interminabile în structura Guvernului sau partajarea portofoliilor. Zece zile sau două săptămâni e un termen real și optim fiindcă nu este de discutat foarte mult. Cam toți suntem cu aceleași viziuni. Avem un program de guvernare pe care îl considerăm bun, poate cu mici ajustări în funcție de ceea ce o să considere și noii colegi care o să vină în coaliție”, a declarat Andrian Candu.
Întrebat despre formarea noii majorităţi parlamentare, care va învesti noul Guvern, Andrian Candu a precizat că prima întrevedere în acest sens va avea loc vineri, la ora 16.00. „Invitația PDM a fost acceptată de PL, „grupul Leancă” și ceilalți doi deputați neafiliați, în timp ce PLDM nu a oferit deocamdată un răspuns”, a relatat Andrian Candu.
Totodată, preşedintele Parlamentului a admis că liberal-democraţii ar putea refuza cooperarea cu celelalte formaţiuni proeuropene, însă a declarat că „se va găsi o soluţie” pentru a-i convinge.
„Să nu ghicim. Vom intra doar în unele speculații la ora actuală. Haideți să mergem treptat pe ceea ce ne-am propus să facem mâine. Noi am făcut o invitație celor care considerăm că putem să avem o majoritate proeuropeană, pro-occidentală, în așa fel încât angajamentele pe care noi ni le-am asumat față de cetățeni și partenerii noștri de dezvoltare, să le îndeplinim”, a cspus președintele Parlamentului.
Moldova.ORG reaminteşte că Guvernul Streleț a fost demis astăzi de către Parlament. Demisia Executivului a fost votată de către PSRM, PCRM și PDM, în total 65 de deputați.