Candidatul desemnat la funcţia de premier Ion Sturza recunoaşte că „aprinde lumânări” de sănătatea ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin şi că în 2010 a fost în „război rece” cu ex-premierul Vlad Filat.
În emisiunea de la Acasă TV din Moldova, Ion Sturza a povestit că, la începutul anilor 2000, a fost partener de afaceri cu feciorul liderului Vladimir Voronin, Oleg Voronin. Însă în perioada guvernării comuniste, când pentru Oleg Voronin era o perioadă de „Renaissance” în afaceri, l-a abandonat pe acesta.
”Am fost unul din fondatorii Fincombank, iar în 2004 am luat decizia să mă retrag din bancă. Am vândut acţiunile lui Oleg, pentru că banca trebuia recapitalizată. Tot prin 2004 am înţeles că trebuie să mă retrag pentru că ar fi o problemă cu imaginea mea de om integru”, a recunoscut Sturza.
Potrivit lui, lucrurile s-au agravat după 2005, când a fost atacat brutal de familia Voronin şi practic a fost nevoit să plece din ţară. „Au fost perioade foarte dure pentru mine – presiune asupra mea, mai cu răfuială fizică. Mi se punea în cârcă că susţin partidul lui Filat. Şi atunci am plecat din ţară, nu de bunăvoie”, a relatat Ion Sturza.
Acesta a menţionat că putea să-şi continue viaţa şi aici şi să-şi dezvolte afacerile. „Însă mi-a făcut o favoare, iar acum în fiecare duminică pun câte o lumânare de sănătatea familiei Voronin. Şi îi doresc multă sănătate preşedintelui Voronin”, a spus ironic Ion Sturza.
Întrebat şi despre relaţia cu ex-premierul Vlad Filat, Ion Sturza a menţionat că în 2010 între ei a fost „un război rece”, care Slavă Domnului, nu a trecut în unul fierbinte”.
„Eu l-am contestat foarte dur, pentru că m-a trădat. Ne-a trădat pe noi, speranţa noastră. Aceasta cel mai mult ce îi pun lui în cârcă”, a recunoscut candidatul la funcţia de premier.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, fiind rugat să comenteze obiecţiile oponenţilor politici, care afirmă că nu ar fi făcut investiţii în Moldova, Sturza a spus că a făcut investiţii şi că în trecut acestea erau mai multe şi mai mari.
“Acum directe şi indirecte sunt poate 1000 de locuri de muncă. Este fabrica de confecţii de la Călăraşi, care are vreo 20 de „sateliţi” în sate. Tot acolo este fabrica de ţevi. Avem investiţii şi în terenuri agricole, care le punem la dispoziţia agricultorilor. Toată investiţia în R. Moldova a fost în jur de 20 de milioane de dolari”, a spus Ion Sturza.
Ultimele precizări au fost făcute în contextul în care acum câteva zile, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că „oameni precum Sturza… sunt bineveniţi în Republica Moldova cu investiţii, formarea locurilor de muncă şi plata impozitelor în Republica Moldova în aşa fel încât activitatea lor să o simtă şi cetăţenii de rând”.
Moldova.ORG reaminteşte că pe 21 decembrie preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a nominalizat pentru funcţia de prim-ministru pe omul de afaceri, Ion Sturza. Candidatul desemnat ar avea nevoie de 51 de voturi în Parlament pentru a fi învestit în funcție. Potrivit Constituţiei, Sturza are la dispoziție două săptămâni pentru a înainta Parlamentului componența cabinetului de miniştri şi noul program de guvernare.
Potrivit Forbes, Ion Sturza ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro. Revista Capital estimează că omul de afaceri deţine active în valoare 84 de milioane de euro.
[interaction id=”567f0f03e6e311024a592443″]