Incapatânarea cu care se resping ofertele Romaniei pune la indoiala capacitatea Chisinaului de a coopera in cadrul Politicii UE de Vecinatate

Moldova.ORG — Odata cu intrarea Romaniei in UE, problema vizelor pentru cetatenii R. Moldova a devenit mai acuta. Avalanşa doritorilor de a obtine viza spre sau prin Romania a ingreuiat procesarea rapida a cererilor, insa o mare cauza a constituit-o refuzul Chisinaului de a accepta deschiderea operativa a Consulatelor Romaniei la Balti si Cahul. Declaraţii în acest sens a făcut ieri, deputatul Vitalia Pavlicenco in plenul Parlamentului R. Moldova.

Pavlicenco a menţionat că Romania va avea avantajul unei prezente diplomatice ample in al doilea stat romanesc, lucru absolut natural, caci va dispune de un nou edificiu amenajat dupa cerintele acordarii de vize Schengen, ca si consulate, asa cum am spus, la Balti si Cahul. Toate acestea vor reduce distantele si costurile pentru solicitantii de vize, care pot beneficia azi de numai opt Ambasade la Chisinau din cele 27 ale tarilor-membre ale UE.

”Ce face, in aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau? O face pe nedumeritul, suparatul si neconsultatul. Ministerul nostru, condus fortat de peste drum de la Parlament, nu mai stie cum sa-si arate dispretul si alergia fata de mina intinsa de Bucuresti pentru a ne ajuta, pornind de la aceeasi limba – da, aceeasi limba, domnule Tkaciuk si Stati! -, precum si de la experienta acumulata de consulii romani in relatiile cu R. Moldova”, susţine Vitalia Pavlicenco.

Potrivit deputatului, nu suntem contra niciunui proiect care ar fi spre binele oamenilor in vederea obtinerii vizelor – fie ca e gestionat de Ungaria, de Polonia, de Estonia, Bulgaria sau Cehia. Insa incapatânarea cu care se resping ofertele Romaniei pune sub un mare semn de indoiala capacitatea Chisinaului de a coopera in cadrul Politicii UE de Vecinatate, dar denota si tendinte moscovite de a atâta niste tensionari intre membrii UE, tendinte axate pe strategii antiromanesti, in care se incearca atragerea altor capitale.

”Se cunoaste ca statele-membre ale UE, impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, vor deschide, pe 26 februarie, discutiile cu privire la modalitatile concrete de infiintare a Centrului comun european de acordare a vizelor de la Chisinau, in conformitate cu propunerea ministrului roman Vasile Blaga. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a salutat dorinta Romaniei de a se implica in infiintarea unui centru comun de acordare a vizelor, apreciind ca aceasta masura ar fi binevenita. Ce imagine diplomatica va avea R. Moldova daca propunerea Romaniei va fi acceptata?”, a menţionat Pavlicenco.

Potrivit ei, noi invitam statele-membre ale Uniunii Europene sa nu se lase, nici in continuare, induse in eroare de guvernarea comunista si sa inteleaga un lucru incontestabil – in R. Moldova, al doilea stat romanesc, populatia bastinasa majoritara informata este sincer de partea UE si NATO, acceptând ideea de a fi ajutata de romanii, deveniti cetateni europeni, ce pot oferi locuri civilizate de lucru si apropierea constienta – logistica si rapida – de Uniunea Europeana.

”Solicitam statelor-membre ale UE sa incurajeze si sa sprijine initiativele si actiunile Romaniei, care se inscriu in acest context. Sunt convinsa ca europenii nu isi doresc o guvernare comunista in Europa, ea este ilegala, invechita si anacronica si in Moldova, tinind statul nostru in stagnare, in loc sa avansam. Sa avansam ajutati de catre cei ce ne doresc sincer si rapid sa parcurgem problemele nerezolvate in cei 15 ani de dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, ale carei conduceri, cu mici exceptii, au promovat politici anrtiromanesti, deci antinationale, ce ne-au adus la starea de a fi un stat-problema, cel mai amarât stat din Europa. Acest pamânt European si romanesc este cazut, cum spunea bine cineva zilele acestea, din istorie, dar asta nu poate continua la infinit”, a conchis Pavlicenco.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.