Ieri seara, in cadrul emisiunii „In profunzime” difuzata de postul de televiziune PROTV- Chişinău, am avut parte de un adevărat show a cărui protagonist principal a fost vicepreşedintele parlamentului, preşedintele PPCD, Iurie Rosca.
Potrivit anuntului din buletinul PROTV tema discutiei urma sa fie vizita reprezentantilor minoritatilor moldovenilor din Romania. Pe parcursul discutiei insa acest subiect a palit in fata problemelor cu mult mai dureroase si care chinuie electoratul PPCD-ist de la 4 martie 2005 incoace.
Ideea emisiunii s-a cristalizat in jurul vesnicei intrebari care ne roade din 4 martie 2005 despre acel “vot rusinos”, care a adus PCRM pentru a doua oara la conducere si despre urmarile acestuia. Astfel conform liderului PPCD “fiecare este liber sa comenteze cum doreste”. De asemenea Rosca “a marturisit” in fata ascultatorilor ca nu regreta acest pas. Oare sa fie adevarat ?
Alt subiect discutat in cadrul emisiunii a fost dispariţia lui Vlad Cubreacov in 2002. Rosca a spus ca si el este foarte curios sa afle unde a fost Vlad in acea perioada. Dar cea mai mare dintre grandioasele surprize ale serii a fost afirmaţia liderului PPCD ca niciodată nu i-a acuzat pe comunişti de răpirea lui Cubreacov.
“Am avut suficienta reţinere pentru a nu declanşa o confruntare sângeroasa in perioada acelei crize” a menţionat Rosca.
Un alt subiect interesant a fost cel al istoriei integrate, mai bine zis a lipsei de reacţii din partea Partidului Popular Crestin Democart la introducerea cursului de istorie integrată în curricula şcolara.
Captivant a fost si tematica istoriei integrate, mai bine zis a lipsei de reactii din partea Partidului Popular Crestin Democart. Rosca a recunoscut ca o mare parte a protestelor in masa organizate de partidul sau s-au axat anume pe subiectul istoriei integrate, dar a adaugat ca chiar daca acest curs a fost introdus in scoli, nu putea “sa iasa si sa dea foc parlamentului”.
Culmea insa a fost rugamintea Lorenei Bogza adresata telespectatorilor de a nu expedia mesaje cu atac la persona. Sa intelegem ca hulele la adresa lui Rosca, au fost “putin” cenzurate.
Citiţi in continuare cele mai interesante mentiuni facute de Rosca pe parcursul emisiunii:
1. „PPCD nu va întârzia sa înainteze un candidat pentru alegerile locale din Municipiul Chisinau”.
2. „Fiecare este liber sa comenteze cum doreşte votul nostru de la 4 aprilie”.
3. „Nu am putut sa ne permitem sa bulversam situaţia politica din R. Moldova”.
4. „Sarcina noastră e sa ieşim de sub monitorizarea Consiliului Europei”.
5. „Realizarea restantelor noastre fata de Consiliul Europei a început abia in parlamentul actual”.
6. „1.200.000.000 Dolari SUA, vorbeste despre efectul votului de la 4 aprilie”.
7. „Inainte trebuia sa ma urc in copac pentru a ma face auzit, insa acum este suficient sa-mi utilizez statutul de vicepresedinte al parlamentului”.
8. „Am reuşit sa convingem partenerii din guvernarea majoritara sa accepte toate amendamentele propuse de noi, ce ţin de drumuri, apa potabila, idei si iniţiative de dezvoltare locala venite din sate. Am ajuns la aceste acorduri doar datorita unor discuii constructive”.
9. 22:27 „Eu niciodata nu am declarat ca in răpirea lui Vlad Cubreacov sunt implicaţi comuniştii”.
10. „Si eu sunt curios sa aflu unde a fost Vlad in timpul dispariţiei lui”
11. „Am avut suficienta reţinere pentru a nu declanşa o confruntare sângeroasa in perioada acelei crize”
12. „Daca nu erau protestele din 2002 nu era parteneriatul din 2005. Protestele au fost replica la excesele guvernării de atunci”.
13. 22:33 „Comuniştii nu vor înlocui limba romana cu cea moldoveneasca”.
14. „Sondajele de opinie arata ca PPCD este formaţiunea numărul doi in politica moldoveneasca”.
15. „Ce ve-ti spune Dvs. daca PPCD va lua in urma alegerilor locale atâtea posturi cum n-a avut niciodată?
16. „PPCD in actualul parlament poate face mult mai mult decât până acum”
17. „Nu ai întâlnit pe cineva in troleibus care sa spuna “Ia ce baiat bun e Iurie Rosca!”?
18. „PPCD a devenit cel mai important „aspirator” de resurse umane din R. Moldova”
19. 22:39 „De ce credeti ca asocierea la PPCD este mai puţin importanta ca disocierea?”
20. „Nu se poate întâmpla aşa ca sa-mi para rău de parteneriatul cu comuniştii”.
21. „Cetăţeanului R. Moldova ii este indiferent pe ce strada din Chisinau va merge pentru a-si lua viza” (răspuns întrebarea privind lipsa de reacţie a PPCD referitor la problema creării centrului unic de eliberare a vizelor schengen în cadrul ambasadei României în R. Moldova).
22. „Pe an am doar doua zile de odihna: pe 27 si 31 august. Restul timpului (vara si toamna pâna la inceputul sesiunii parlamentare) îl petrec in sate, cu oamenii”.
23. „Eu cred ca România are atâiţia avocaţi ridicoli in parlamentul de la Chisinau, ca eu nu mă pot înregimenta in aceasta cireada”. 24. „Imaginea mea e construita din exterior”.
25. „Cred ca nici un partid politic nu a avut atâta atitudine fata de istoria integrata cum a avut-o PPCD”.
26. „Stai sa ne înţelegem. De altfel, daca ne cantonam in aceeaşi întrebare mie nu-mi este interesanta prezenta in acest studiou”.
27. 22:51 „Cred ca a fost o gluma sosirea reprezentanţilor minoritaţii moldovenilor din România. Ştiam ca va fi un subiect foarte scurt si nu cred ca este o catastrofa, cu atât mai mult ca nu a putut schimba opinia noastră asupra cărorva lucruri”.
28. „Nu pot reproşa nimic Bucurestiului in relaţiile cu Chisinaul”.
29. „PPCD nu are nici o legătura cu privatizarea EURO TV”
30. „Putem estima ca din cele 10 condiţii înaintate a ramas doar o restanta – reforma in procuratura”.
31. „Consiliul audiovizualului este absolut depolitizat”.
32. „Mai multa independeta decât am dat noi justiţiei nu exista nicăieri”.
33. 23:07 „Credibilitatea PPCD-ului nu a fost afectata dupa încheierea parteneriatului cu Partidul Comunist”
34. „Sunt in permanenta consultare cu presedintele Voronin”
35. Dosarele intentate vreodată mie au fost instrumentate pentru a mă intimida. Ele s-au încheiat odată cu încetarea protestelor de strada”.