Zi importantă pentru Nicolae Timofti. Astăzi expiră mandatul celui de-al patrulea preşedinte al Republici Moldova. Nicolae Timofti a depus jurământul la 23 martie 2012, aceasta după ce la 16 martie Parlamentul l-a votat în funcţia de preşedinte, cu sprijinul a 62 de deputaţi, minimul necesar fiind de 61 de voturi.
Potrivit Art 80 din Constituţia Republicii Moldova, „Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.”
Cu toate acestea, președintele Nicolae Timofti îşi va exercita mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales prin vot direct. Exercitarea efectivă a mandatului se va face în conformitate cu o decizie în acest sens adoptată la începutul lunii martie de Curtea Constituţională.
Următorul președintele al Republicii Moldova va fi ales de către popor după ce pe 4 martie Curtea Constituțională a decis că art. 78 din Constituție, conform căruia „preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret”, este neconstituțional. Respectiv, viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către popor și va putea fi demis prin referendum.
Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutulesti, Floreşti. A absolvit şcoala din oraşul Floreşti, apoi Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova. A lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei. În 1976 este ales judecător, iar în 1990 – vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme şi preşedinte al Colegiului Penal. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996 este numit preşedinte al Curţii de Apel. El a fost destituit din această funcţie în decembrie 2001.
Din 1996 şi până în prezent în 2012 a deţinut funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova. În martie 2011 fusese ales preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Nicolae Timofti deţine ordinul „Gloria Muncii” şi titlul de „Om emerit”.