Anatol Şalaru face precizări: Sunt militari americani, şi nu trupe NATO, nu au venit să lupte şi vor pleca pe 20 mai

„Sunt militari americani şi nu trupe NATO. Nu au venit să lupte, ci să demineze şi nu au venit pe termen nelimitat, ci vor pleca pe 20 mai”, astfel a comentat ministrul Apărării Anatol Şalaru acţiunile de protest de la vama Sculeni ale activiștilor Partidului Socialiștilor.

Reamintim că marţi un grup de membri ai PSRM, în frunte cu câţiva deputaţi socialişti, au blocat preţ de o oră accesul tehnicii militare americane în vama Sculeni. Aceştia au protestat împotriva a ceea ce a numit „marșul” militarilor americani prin Moldova. Iar liderul socialist Igor Dodon a spus că prezența „trupelor NATO” ar încălca neutralitatea Moldovei și Constituția.

La rândul său, ministru Apărării Anatol Şalaru a declarat ieri seara la TVR Moldova că în acest caz nu este vorba despre  trupe NATO.

„Este vorba de militari americani, care au venit în baza unui acord de colaborare între Ministerul Apărării şi Pentagon. Aceste aplicaţii au fost planificate încă în luna decembrie şi au trecut toate avizările, inclusiv Ministerul de Externe, Guvern şi Preşedinţie”, a spus ministrul.

Oficialul a mai precizat că la aplicaţiile militare „Dragon Pioneer 2016”, nu se va trage.

„Acum nu se va trage. Nu au muniţii. Ei au venit să-i înveţe pe militarii noştri să demineze. Nu au tehnică de luptă, ci de deminare. Militarii americani au venit să-i înveţe pe militarii noştri să salveze vieţi”, a menţionat Şalaru.

Totodată, acesta a precizat că pe data de 20 mai, când se va finaliza exerciţiul, militarii americani vor pleca înapoi cu toţi acasă.

„Nu s-a întâmplat niciodată să vină mai mulţi şi să plece mai puţin aşa cum se întâmplat la Tiraspol. Nu au venit sa încalce Constituţia. Aş spune că este o misiune umanitară. Îi vor învaţă pe militarii noştri să dezamorseze bombele şi minele din solul nostru”, a adăugat el.

În context, Şalaru a spus că Moldova nu a informat Rusia şi nicio altă ţară despre exerciţiul militar moldo-american.

„Sunt chestii care ne privesc numai pe noi. Nu facem război. Exact cum se face un congres al oftalmologilor la Chişinău, Kiev sau Bucureşti aşa se fac întâlniri între militari”, a menţionat ministrul.

El a spus între altele că Moldova face parte dintr-un program al Guvernului SUA prin care primeşte anual echipament în valoare de 11.5 mil. de dolari,printre care maşini, echipament electronice sofisticate.

Întrebat despre expoziţia de tehnică militară din centrul capitalei, Anatol Şalaru a spus: „Pe 9 mai nu va fi nicio expoziţie în PMAN”.

„Vom organiza o acţiune de comemorare a victimelor celui de-al doilea Război Mondial. Vom veni în piaţă cu o bucătărie de campanie militară, vom face terciul ostăşesc şi vom servi pe toţi”, a declarat Anatol Şalaru.

Exercițiul „Dragon Pioneer 2016 la care vor fi antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menținere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naționale, are ca scop instruirea comună a subunităților de geniu şi creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Scenariul exercițiului, care va avea loc în Batalionul de Geniu şi la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, prevede instruirea contingentelor celor două armate la executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificație, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmp, cu acordarea ajutorului medical şi evacuarea rânițilorr.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.