Shor, Filat, Lupu, Ghimpu, Usatîi – pe panoul „Inamicii Presei”

Shor, Filat, Lupu, Ghimpu, Usatîi – pozele tuturor acestor  politicieni au apărut astăzi pe un panoul al ruşinii  numit „Inamicii Presei” instalat de Centrul pentru Jurnalism Independent în faţa Parlamentului. Tot acolo au apărut şi reprezentanţii grupurilor parlamentare care, potrivit jurnaliştilor, au înaintat legi care ar fi  îngrădit accesul presei la anumite evenimente şi informații, dar şi poza ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a explicat că pe panou au fost incluşi toţi cei care au fost în vizorul presei şi care sunt inamicii acesteia.

“Am venit cu această acţiune în speranţa că vom responsabiliza politicienii. Este vorba, în primul rând, de accesul limitat la informaţie. Au fost mai multe cazuri de îngrădire a accesului jurnaliştilor la şedinţele publice. Este vorba şi de modificarea cadrului legislativ. Au fost tentative de modificare a unor legi care, odată cu adoptarea lor, vor obstrucţiona activitatea presei. Şi, nu în ultimul rând, este vorba de declaraţiile unor politicieni care, în opinia noastră, vin în contradicţie cu principiile unor societăţi democratice. Nu poţi să declari că pledezi pentru integrare europeană şi în acelaşi timp să spui că presa din RM e prea liberă să critice şi ar trebui unele media să fie închise”, a declarat Nadine Gogu.

Evenimentul este consacrat Zilelor Libertăţii Presei şi are drept scop de a combate încercările de a limita accesul la informație şi libertatea de exprimare în Moldova.

De asemenea, joi, la Chişinău, Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un Marş al solidarităţii jurnaliştilor. În cadrul acestuia, reprezentanţii presei vor merge de la Casa Presei, până la Guvern şi apoi la Parlament, pentru a aminti că presa trebuie percepută de autorităţi ca ceva normal, “şi nu transformată în ţintă pentru atingerea scopurilor politice”, anunță organizatorii printr-un comunicat.

inamicii presei

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.