Propunerea lui Marian Lupu la Copenhaga

Preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu a reinterat, la reuniunea dedicată Parteneriatului Estic din Copenhaga, o propunere a sa privind crearea unei platforme separate, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru colaborare în vederea implementării Acordului de Asociere.

Marian Lupu a menţionat că aceasta urmează să fie o nouă formă instituționalizată de dialog și colaborare cu UE, fiind o nouă formă de dialog a Uniunii Europene cu statele semnatare ale Acordului de Asociere.

Potrivit democratului, perioada de la creare până în prezent, a demonstrat diferite abordări strategice ale țărilor membre ale Parteneriatului Estic. Republica Moldova, Georgia și Ucraina, state semnatare ale Acordului de Asociere, au pus prioritate în agenda politică internă anume subiectele ce vizează implementarea reformelor în vederea atingerii obiectivelor de integrare europeană, ceea ce nu este cazul altor state membre

Într-un comunicat al formaţiunii se  precizează că ideea a fost susținută și în perspectivă urmează să fie modelat un asemenea mecanism.

Liderul democrat a atenţionat că un mecanism diferit cu atenție și abordare diferită din partea partenerilor europeni, este și propunerea de a crea un grup de dialog în cadrul Adunării Parlamentare EURONEST anume pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

La aceeaşi reuniune, Marian Lupu a făcut o relatare amplă despre situația social-politică și economică din Republica Moldova. ”Avem nevoie de susținerea politică, de dialogul permanent și de atenția UE în regiune. Situația dificilă din Orient, criza refugiaților ar putea diminua atenția pentru Parteneriatului Estic, anume acest aspect poate fi un risc major pentru regiune. Un alt aspect ține de susținerea financiară, în special privind proiectele investiționale pentru Republica Moldova”, a spus Marian Lupu, se arată în comunicatul formaţiunii.

De notat că președintele PDM Marian Lupu a participat la reuniunea dedicată Parteneriatului Estic, ce a avut loc la Copenhaga, Danemarca, în calitate de șef al delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară Euronest.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.