Un moldovean, reţinut! Falsifica actele pentru ca ucraineni şi ruşi să poată obţine cetăţenia R.Moldova şi României

Un bărbat de 29 de ani, domiciliat în oraşul Ungheni, care s-a dovedit a fi liderul unei grupări infracţionale, specializată în falsificarea actelor oficiale, a fost reţinut pentru 72 de ore.. Din grpare făceau parte mai multe persoane din Republica Moldova, care pe parcursul a trei ani, având în calitate de complici cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi României, confecţionau şi deţineau acte oficiale, false, ce le ofereau anumite drepturi pe teritoriul R. Moldova şi României.

Gruparea a fost documentată timp de jumătate de an de către Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu IGP  şi Procuratura Generală.

Astfel, ca rezultat al efectuării acţiunilor de urmărire penală şi a măsurilor speciale de investigaţii a fost stabilit că,  începând cu anul 2012 şi  până în prezent, membrii grupării, în complicitate cu angajaţi din cadrul ÎS „CRIS Registru”, Arhiva Naţională a Ministerului Justiţiei, Oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile şi alte persoane, au creat o filieră infracţională.

Aceasta era specializată în obţinerea ilegală de către cetăţeni ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, contra mijloacelor băneşti, a cetăţeniei Republicii Moldova şi României. Actele obţinute în mod clandestin le ofereau oportunitatea cetăţenilor străini să se  deplaseze şi să se afle pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, statut de care nu beneficiază, actualmente,  cetăţenii Ucrainei şi Federaţiei Ruse.

În scopul racolării potenţialilor clienţi, membrii grupării au creat site-uri şi au plasat anunţuri pe reţele de socializare destinate utilizatorilor, cu precădere din Federaţia Rusă.

La fel, s-a constatat că, în perioada 2013-2014, în scopul obţinerii actelor de stare civilă, ce atestă apartenenţa la statul Republica Moldova, acte necesare pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, precum şi redobândirea cetăţeniei României, gruparea infracţională a acţionat de comun  cu mai mulţi avocaţi, care foloseau relaţiile personale atât printre magistraţi, cât şi în rândul angajaţilor judecătoriilor Cahul şi Străşeni.

Avocaţii acţionau din numele cetăţenilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse, fără ca aceştia să aibă apartenenţă la statul Republica Moldova şi România, fără temeiuri legale, doar în baza unor copii de acte cu date denaturate, confecţionate de către membrii grupării, care erau înaintate  în adresa judecătoriilor Cahul, Străşeni şi Hînceşti, astfel fiind satisfăcute ilegal 15 cereri privind constatarea faptelor care au valoarea juridică.

În baza hotărârilor instanţelor de judecată,  oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile perfectau şi eliberau acte de stare civilă ( certificate de naştere şi căsătorie) pe numele rudelor de gradul doi al petiţionarilor.

Reieşind din complexitatea informaţiilor obţinute urmare a măsurilor speciale de investigaţii au fost desfăşurate percheziţii autorizate la domiciliile, oficiile şi unităţile de transport ale persoanelor şi instituţiilor vizate, în cadrul cărora au fost depistate şi ridicate laptopuri, computere, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, registre, ştampile, CD –uri şi carduri bancare, flash-uri, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, României şi Republicii Moldova.

Actualmente, măsurile speciale de investigaţii şi acţiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii circumstanţelor şi identificării tuturor  membrilor grupării criminale.

În cazul în care culpabilitatea acestora va fi dovedită, ei riscă privaţiune de libertate de până la 15 ani.

sis bani

pasapoarte

Foto: sis.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.