Soția unui polițist specializat în investigarea fraudelor economice administrează una dintre cele mai mari escrocherii din Republica Moldova. Afacerea funcționează după principiile unui sistem piramidal global, cunoscut cu numele Qnet, interzis deja în mai multe state, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.
Un reporter RISE incognito s-a infiltrat printre membrii rețelei care acționează sub paravanul unei companii internaționale de vânzări directe a produselor brand-ului Qnet. Asta după ce un vechi amic l-a contactat în luna martie pentru a-i oferi un loc de muncă bine plătit. Reporterul RISE a aflat, astfel, cum funcționează gruparea și cum își recrutează victimele.
Prima întâlnire cu reprezentantul Qnet, un tânăr care s-a prezentat simplu – Vadim, are loc la etajul al treilea al unei clădiri din cartierul Sculeanca al capitalei, într-un birou în care singurele obiecte de mobilier sunt o masă și patru scaune. Vadim promite venituri fabuloase în cazul unei investiții de 2.000 dolari în Qnet. Trebuie, însă, să aducem alte două persoane care vor investi, fiecare, aceeași sumă. Profitul începe de la 200 de dolari și poate să ajungă până la 15.000 de dolari pe săptămână, dă asigurări Vadim.
La a doua întâlnire – în biblioteca unei universități din capitală – aflăm mai multe detalii de la Mihai, un alt reprezentant Qnet. Îmbrăcat la patru ace, cu cravată și cu ceasul auriu lăsat să se vadă de sub mâneca hainei, Mihai încearcă să facă o impresie bună și, de când lucrează pentru compania Qnet, se recomandă drept un afacerist de succes. Doar geaca grosolană, trasă peste costum, şi ochelarii de soare ridicaţi deasupra frunţii, amintesc că a lucrat cândva în domeniul construcţiilor. Explică așa-zisul plan de afaceri, desenând pe o foaie un sistem piramidal. În vârful piramidei îl plasează pe reporterul incognito.
Regula de bază pentru obținerea profitului este clasică pentru sistemele piramidale. Cei care ajung în vârf obțin fără efort câștiguri fabuloase pe seama celor racolați în „afacere”. La rândul lor, aceștia trebuie să aducă alte persoane dispuse să investească câte 2.000 de dolari.
Pentru a masca schema, compania le propune „investitorilor” să cumpere produsele brand-ului Qnet, neînregistrat în Republica Moldova, cum ar fi: ceasuri, produse de întreținere corporală, pachete turistice. Acestea sunt comandate, de regulă, on-line și sunt distribuite prin curier.
Nevastă de polițist, în vârful piramidei
Valeria Răileanu, 29 de ani, s-a lansat în afaceri cu aproape zece luni în urmă, când a fondat compania V.V.R. Consulting Service. Sediul companiei este într-un centru de business din preajma Ministerului de Interne. Firma, specializată în activități de consultanță, este reprezentanța oficială a companiei Qnet în Moldova.
V.V.R. Consulting Service apare și pe site-ul oficial al rețelei globale Qnet, la rubrica „contacte”, de rând cu alte comapanii similare înregistrate în state din Asia și Africa.
Mai mult, Valeria Răileanu promovează produsele Qnet în toate aparițiile sale publice. Pentru că, din momentul în care a devenit femeie de afaceri, tânăra acordă interviuri și pozează pentru reviste glossy, întruchipând succesul și prosperitatea.
Valeria RĂILEANU (despre ideea de a deschide o reprezentanță Qnet în Moldova): În vara anului 2015, fiind în Turcia la mare, am cunoscut compania Qnet și reprezentanții acesteia din diferite țări. Atunci am aflat că ei ar dori să deschidă o reprezentanță și in Republica Moldova, dar au nevoie de o persoană capabilă și competentă. Le-am propus candidatura mea.
Până la fondarea reprezentanței oficiale a Qnet în Republica Moldova, Valeria Răileanu era șomeră, fiind soția lui Vladislav Răileanu, ofițer principal în cadrul Secției Investigarea Fraudelor Economice din cadrul Poliției Capitalei.
Textul integral al investigaţiei RISE poate fi citit AICI.