Miercuri, 31 august 2016, ce împlinesc 30 de ani de ultimul mare seism din Vrancea. Cutremurul din 1986 a avut o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter. S-a produs la ora 00:28, la o adâncime de 131,4 km. A fost simțit în opt țări, iar la Chișinău a afectat patru locuri.
Epicentrul cutremurului a fost localizat ca fiind în munții Vrancea, la 177 km nord de București.
Cutremurul a fost urmat de 77 de replici de peste 3,2 pe Richter, dintre care 19 de peste 4 grade. Cea mai puternică replică a avut loc în dimineața zilei de 2septembrie 1986, la 143 km adâncime.
În Chișinău 4 blocuri de locuințe au fost avariate, afectând circa o sută de 100 de persoane. În Lunca Prutului, terenul s-a surpat și au apărut cratere.
A fost ultimul seism înregistrat cu o magnitudine mai mare de 7,1 grade pe scara Richter din Vrancea.
De notat că seismologul moldovean Ion Ilieș a relatat într-un interviu pentru Moldova.ORG că anume seismul din 31 august 1986 i s-a părut cel mai interesant, din punct de vedere științific. Potrivit lui, atunci el personal a observat înainte de cutremur iluminarea orizontului.
”Este vorba despre descărcarea gazelor inerte înainte de cutremur. Şi atunci chiar am presupus și am informat colegii prezenți că va urma un seism. Eram la mare, în Ucraina, în noaptea aceea pe malul Mării Negre, spre deosebire de Chişinău, nu a plouat, şi respectiv a putut fi observat acest fenomen. Este vorba despre un fenomen luminos, un fel de ceaţă lentă, care ba apărea la orizont, ba dispărea, nu ca un fulger, ci ca o lumină roşietică”, a relatat Ilieș.
Totodată, acesta a menționat că nu întotdeauna există o legătură între procesele de mare adâncime cu manifestarea anumitor fenomene la suprafața terestră, şi invers.
Foto: Poză simbol