Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marţi, 4 octombrie, decretele pentru promulgarea controversatului pachet de legi, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.
Astfel, este vorba de trei legi ce prevăd revitalizarea sistemului bancar şi trei legi de modificare a bugetului de stat. Legea care însă a stârnit cele mai multe critici, este cea care prevede transformarea în datorie publică a 13,6 miliarde de lei acordate de Banca Naţională sistemului bancar în urma fraudelor din 2014.
Precizăm că acum o săptămână Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de şapte legi. Opoziția a criticat această decizie și a depus o moțiune de cenzură. Aceasta urma să fie examinată luni, dar a căzut dat fiind faptul că ședința din lipsă de cvorum nu a avut loc.
Deputații socialiști au anunțat că se vor adresa Curții Constituționale în privința încălcării procedurii la ședința de luni.
Şi avocatul Poporului Mihail Cotorobai s-a autosesizat privind asumarea de către Guvern a răspunderii pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar. După efectuarea unei analize juridice a legilor asumate ombudsmanul a concluzionat că implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent.
Potrivit unui comunicat al avocatului poporului, “acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului”.
Pe de altă parte premierul Pavel FIlip a declarat că decizia privind transferarea creditului de urgență în datorie publică a fost una necesară în contextul negocierilor cu FMI, iar suma este mult mai mică decât cea vehiculată de unii politicieni de opoziției.
În plus, potrivit premierului, despre această soluție se cunoștea demult, inclusiv atunci când a fost votată în Guvern „de acei politicieni care acum sunt în opoziție și o critică”.
Pavel Filip a mai spus că banii respectivi au fost dați celor trei bănci ca să întoarcă depozitele cetățenilor.
Lista celor şapte legi asumate de Guvern poate fi vizionată mai jos:
Legea nr. 232 din 3 octombrie 2016 privind redresarea și rezoluția băncilor;
– Legea nr. 233 din 3 octombrie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative;
– Legea nr. 234 din 3 octombrie 2016 cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare;
– Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015;
– Legea nr. 236 din 3 octombrie 2016 pentru modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2016 nr. 154 din 1 iulie 2016;
– Legea nr. 237 din 3 octombrie 2016 pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 nr. 156 din 1 iulie 2016;
– Legea nr. 238 din 3 octombrie 2016 privind modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2016 nr. 157 din 1 iulie 2016;