Fostul premier Iurie Leancă a făcut un video în care aduce dovezi că Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional i-au recomandat Guvernului, în anul 2014, acordarea garanției de stat Băncii de Economii pentru a evita prăbușirea întreg sistemului financiar-bancar și, respectiv, a economiei.
Într-o înregistrare video plasată pe contul său de Facebook, Iurie Leancă prezintă un document elaborat în iunie 2014 de o echipă comună de experți BM-FMI. Iar una din principalele recomandări era evitarea riscului de contaminare a întreg sistemului bancar prin acordarea garanției de stat.
„În sumarul executiv există o constatare care a stat la baza deciziilor ulterioare ale Guvernului. Se vorbește 3 elemente cheie: fiind vorba de o bancă de sistem, statul nu-și putea permite să o lase să falimenteze; nu exista alternativă viabilă de rezolvare a prolemei decât oferirea garanției guvernamentale; lipsa deciziei ar fi creat un potențial risc de contaminare a întreg sistemului bancar”, potrivit raportului comun BM-FMI.
Dacă Guvernul nu ar fi garantat în 2014 creditul acordat de Banca Națională, cele trei bănci ar fi falimentat, oamenii și companiile și-ar fi pierdut banii depuși și ar fi dus la distrugerea sistemului bancar, a menționat Leancă. „Ce se întâmpla dacă Guvernul nu lua decizia de emisie a garanției? Ar fi dus la falimentarea băncii, pierderea banilor persoanelor fizice și ai companiilor juridice, ar fi generat panică în societate și ar fi dus la extrageri masive de bani, colaps financiar-bancar și prăbușirea economică a R. Moldova”, a spus Leancă.
În plus, Iurie Leancă a precizat că în ultimii 30 de ani, în cazul a peste 140 de crize bancare din diferite state, Guvernele au procedat identic, emițând garanții de stat. Acest lucru este menționat într-un material recent al prestigioasei publicații Forbes. Iar The Economist a salutat recent, într-un alt articol comportamentul Guvernului de la Chișinău din 2014. „The Economist spune că Moldova s-a descurcat remarcabil de bine. O parte din laude sunt datorate Guvernului care a acționat prompt și nici companiile nici oamenii nu au pierdut bani direct”.
Iurie Leancă spune că el continue să fie ținta unor atacuri inclusiv mediatice din partea unor politicieni din opoziție, iar instituțiile financiare internaționale din greșeală s-au lăsat antrenate în „jocuri politice locale murdare”.
„Consultări (cu instituțiile internaționale n.red) pe domeniul financiar bancar au fost în permanență pe tot parcursul anului 2014. Au fost discuții formale și informale, au avut loc mai multe vizite de evaluare și voi face interpelări la toate instituțiile pentru a obține informații exhaustive”, a declarat Iurie Leancă.
În plus, fostul premier amintește că el a fost cel care a decis contractarea companiei Kroll, care în urma investigațiilor va face lumină cine și cât a furat din Banca de Economi ide-a lungul anilor. „Eu sunt acela care am adus compania Krol și sunt sigur că mai devreme sau mai târziu vom afla lista celor care au furat banii din BEM de-a lungul anilor, că nu s-a întâmplat asta doar în 2014. Și sunt convins că cu sprijinul acestei companii vom reuși să aducem banii acasă, astfel ca povara să nu cadă pe umerii cetățenilor din Republica Moldova”, a concluzionat Iurie Leancă.