Raport BNM: Au fost recuperați 1,16 miliarde de lei din frauda bancara din 2014

Cele trei bănci afectate de frauda care a ieșit la iveală în 2014 au recuperat, până la data de 30 iunie, 1,16 miliarde de lei. Doar în trimestrul doi al anului, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au întors statului 112,5 milioane de lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei. Raportul BNM arată că ritmul de recuperare a banilor a crescut de 2,5 ori față de perioada similară din 2017. Astfel, în aprilie-iunie 2018, Banca de Economii a obținut 65,5 milioane de lei, Banca Socială – 42,6 milioane de lei, iar Unibank – 4,35 milioane de lei. Respectiv, în perioada aprilie-iunie, cele trei bănci au înregistrat un ritm de recuperare de 1,25 milioane de lei pe zi.


Totodată, în instanțele de judecată din țară sunt în proces de examinare 150 de acțiuni ale celor trei instituții financiare pentru recuperarea activelor în sumă de peste 15,6 miliarde de lei.

Raportul BNM mai arată că, în total, din anul 2015 și până în data de 30 iunie 2018, a fost recuperată, în total, suma de 1,16 miliarde lei.

Potrivit unei investigaţii, realizată recent de jurnaliştii de la zeppelin.md, operațiunea de devalizare a sistemului bancar din Moldova, cunoscută drept ”Miliardomat” a fost pusă la cale de unele servicii speciale de la Moscova și realizată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon.

Potrivit investigaţiei, serviciile rusești ținteau compromiterea guvernării pro-europene și zădărnicirea semnării acordurilor de asociere dintre Ucraina și Republica Moldova cu UE, negocierile pe marginea cărora fiind pe ultima sută de metri. Prăbușirea sistemului bancar și destabilizarea socială ar fi zădărnicit pe mulți ani înainte asocierea Moldovei cu UE.

Companiile implicate în ”Laundromatul Rusesc”, schema de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia, prin băncile controlate în Moldova de Platon, dar și în ”Miliardomatul” au fost gestionate de același grup de persoane.

Veaceslav Platon, dar și fostul prim-ministru Vlad Filat, care a fost implicat în această schemă, au fost deferiți justiției și condamnați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.