Prim-ministrul Pavel Filip declară că decizia Comisiei Europene de a suspenda susținerea macrofinanciară a Republicii Moldova este una „mai mult politică”, transmite IPN. Este vorba despre acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară, ce trebuia să sosească în luna iulie. La recomandarea Parlamentului European, aceasta a fost amânată din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție din RM privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. Tot atunci a fost suspendat și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.
„Republica Moldova trebuie să primească prima tranșă cu mult înainte de alegerile locale. S-a tărăgănat procesul și nevalidarea scrutinului local din Chișinău a fost o găselniță pentru a nu acorda banii Republicii Moldova.”
Această declarație a fost făcută în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” („Vineri cu Anatolie Golea”) de la postul de televiziune RTR Moldova. Mai mult, Pavel Filip ne asigură că sistemul judecătoresc este unul independent, că el nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii și că decizia instanțelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chișinău a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului.
Amintim că, în mesajul serviciului de presă al Comisiei Europene, se recunoșteau eforturile economice depuse, dar se trăgea alarma asupra situației grave privind îndeplinirea angajamentelor politice. Atunci, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi Comisarul UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, au criticat decizia Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, calificând-o drept netransparentă. Într-o declarație a conducerii UE referitoare la această problemă, se subliniază că „decizia instanței subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituțiile statului”.
Enlarge

În același timp, Johannes Hahn a informat că premierul Republicii Moldova Pavel Filip i-a trimis un SMS în care și-a exprimat îngrijorarea că decizia instanței ar putea influența acordarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova din partea UE.
***
Programul de asistență macrofinanciară cu o valoare totală de 100 milioane de euro a fost propus de COmisia Europeană, în baza unei cereri din partea RM, la finele anului 2016. Pachetul de asistență urma să fie furnizat sub formă de finanțare nerambursabilă (40 milioane de euro) și împrumuturi pe termen mediu acordate în condiții favorabile (restul de până la 60 de milioane). Anterior, în perioada 2010-2012 (Guvernul Filat 2), Republica Moldova a beneficiat cu succes de asistență macrofinanciară, care a fost acordată integral sub formă de finanțare nerambursabilă, în valoare de 90 de milioane de euro.