Programul „PARE 1+1”: 54 de antreprenori vor beneficia de susținere financiară

54 proiecte investiționale noi create de lucrătorii migranți sau rudele acestora vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Titularii afacerilor au semnat cu ODIMM contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 13,27 mil.lei. Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute 124 noi locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,48 mil.lei.

Din cele 54 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 59% sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 41 % în faza de lansare.

În același timp, 31,5% din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 59,3% de tineri.

Domeniile în care antreprenorii vor investi sunt: agricultură, prestări servicii, industrie.

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 54 solicitanți investesc remitențele provenite din: Italia, Federația Rusă, Marea Britanie, Germania, Irlanda, România, SUA, Republica Cehă, Arabia Saudită, Canada, Elveția, Norvegia, Portugalia și Spania. Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 25 raioane din Republica Moldova.

Conform rezultatelor implementării Programului „PARE 1+1” în perioada 2010-2018 la Program s-au înregistrat 2600 persoane, dintre acestea 2186 au fost instruite în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri.

Pe parcursul celor opt ani de implementare, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1306 întreprinderi, în sumă de 257,12 mln. lei care vor genera investiții în economie de peste 804,34 mln. lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare