Mergi în vacanță? Situația la frontieră în ultimele 24 ore

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– cinci persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– o tentativă de transportare ilegală a bunurilor peste frontieră;
– patru cetățeni străini a depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
– trei conducători auto au ignorat regulile de folosire a vinietelor;
– trei persoane în conflict cu legea și un mijloc de transport au fost reținute, ca urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 66 514 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 35 269 a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 39 119 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 15 211 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 12 729 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 9 112 traversări persoane,
PTF Sculeni – 6 886 traversări persoane,
PTF Otaci – 6 264 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 4 967 traversări persoane,
PTF Criva – 4 027 traversări persoane,
PTF Tudora – 3 538 traversări persoane,
PTF Cahul – 3 313 traversări persoane,
PTF Costești – 3 205 traversări persoane,
PTF Lipcani – 1 226 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:

– suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;
– formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
– redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIauPRIORITATE;
– la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

Prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk.

Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– în situațiile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere situate la frontieră cu Ucraina, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.