CEC atenționează: În 3 zile expiră termenul pentru înregistrarea prealabilă

Comisia Electorală Centrală atenționează că în 3 zile expiră termenul în care cetăţenii cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Până la 6 ianuarie 2019, s-au înregistrat prealabil peste 13 mii de alegători.

Astfel, cetățenii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 9 ianuarie 2019 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Conform prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor și facilitarea deschiderii secţiilor de votare suplimentare, determinarea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Acum două zile Asociația Promo-LEX a lansat un apel repetat către alegătorii de peste hotare să se înregistreze prealabil cât mai activ, fiindcă înregistrarea prealabilă poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Pentru prima dată procedura de înregistrarea prealabilă a fost aplicată la referendumul din 2010, iar numărul celor înregistraţi a constituit doar 660 de cetăţeni.

Pe parcurs numărul acestora a fost în creştere. La alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010 s-au înregistrat în prealabil peste 1500 de alegători aflaţi peste hotare, la alegerile parlamentare din 2014 – circa 2 400, iar la alegerile prezidenţiale din 2016 – peste 3500 de alegători.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.