Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri că Statele Unite se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece, relatează The Associated Press. Retragerea americană era așteptată de mai multe luni.

Ea are loc în urma unui diferend care durează de ani de zile – nesoluționat – cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document, care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.
Rusia respinge aceste acuzații cu privire la încălcarea tratatului.
Statele Unite își vor suspenda obligațiile prevăzute de Tratatul INF astăzi, a anunțat șeful diplomației americane. Or, dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului, acesta „se va încheia”.

Oficiali americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvoltă numeroase rachete nucleare în Asia, pe care Statele Unite nule pot contracara, din cauza obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin acest document.
Acest tratat americano-rus se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunţarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analişti.