PE SCURT
„Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este mesajul pe care a pus accent specialista în burnout, epuizare profesională, Anna Kuliberda.
Formatoarea a vorbit despre acest subiect în cadrul conferinței Rockit, care a avut loc pe 11 octombrie
PE LUNG
Anna Kuliberda este antrenoare, formatoare care sprijină persoanele și organizațiile pentru a fi creativi, inovatori și a comunica mai bine. Specializarea Annei este în burnout-ul persoanelor care au munca bazată pe pasiune (activiști, jurnaliști, oameni creativi) și care vor să rămână creativi și inovatori fără să se piardă din acea pasiune.
Specialista a menționat, pe scurt, care sunt cauzele epuizării profesionale. „Nu poate fi inovație acolo unde nu este pasiune, iar burnout-ul mănâncă toată pasiunea”, spune Anna Kuliberda.
Burnout-ul este o stare de extenuare și frustrare. Acesta este cauzat și de multă dedicare. „Aleg să lupt pentru ceva. Aleg să fiu într-o relație, aleg să fiu mamă, aleg să am un bussines, aleg să fiu un activist. Vreau să schimb democrația, aleg să realizez cel mai bun produs”, toate acestea sunt urmate de gratificație. „Aleg să fiu o mamă bună, iar copiii mei vor fi cei mai buni la școală și ei vor deveni astronauți. Voi avea cel mai bun produs, care se va vinde foarte bine și voi deveni la fel de bogat ca Elon Musk”, exemplifică antrenoarea.
Oamenii au diferite forme de gratificație: pot fi banii, poate fi recunoașterea, respectul, iubirea. Deci, oameni diferiți pot avea motivații diferite.
Burnout-ul este răspunsul la stres
Poți să pui doi oameni în aceleași condiții, însă fiecare om reacționează diferit la ele. Cineva poate avea burnout, iar altcineva poată să danseze și să livreze dublu din ce a promis. Burnout-ul este și răspunsul factorilor de stres din exterior, cum ar fi jobul, cum ar fi relațiile cu oamenii și altele.
Dacă stresul continuă, poate de câțiva ani, fără a întreprinde ceva, el se transformă în burnout, spune Anna Kuliberda.
De unde vine stresul
Potrivit Annei Kuliberda, stresul vine din mai multe părți: volum prea mare de lucru, trebuie să-l faci cât mai repede, poate este prea complex și nu ai timp de regenerare.
Un alt factor al stresului este conflictul de valori: valorile tale sunt în conflict cu ce faci. Pierderea sentimentului de legătură pozitivă cu ceilalți, adică lipsa atmosferei, apartenenței, respectului, poate să te streseze. Lipsa aprecierii adecvate: când o persoană nu este apreciată pe măsura așteptărilor, poate fi stres.
Enlarge

Pasiunea și criza stresului
Când burnoutul are loc, creierul nostru este în criză. În momentul burnoutului, prioritatea creierului este să rămână în viață. Respectiv, toată energia este îndreptată spre supraviețuire. În acel moment, inovația și creativitatea devin investiții de energie care nu sunt necesare.
„Ce vreau eu acum? Vreau patul meu aici și vreau să stau în el. Lasă-mă în pace”, exemplifică Anna Kuliberda.
„Tu poți să angajezi cei mai buni oameni, dar dacă le consumi energia și au burnout, nu vei reuși să ai un produs bun”, concluzionează specialista.
Foto: range.co