Ce au în comun General Motors, Burger King, CNN, Uber și Airbnb? Toate au fost fondate în perioade de criză economică. GM a fost lansată în 1908, când economia americană era la pământ după criza financiară din 1907. Burger King a făcut primele bucate în 1953, când recesiunea din SUA a început din nou, iar CNN a început difuzarea de știri în 1980, când inflația în SUA a ajuns la aproape 15%. Atât Uber, cât și Airbnb și-au început afacerile în timpul crizei financiare globale din 2007-09.
Aceste exemple arată că multe dintre cele mai bune și mai longevive companii sunt create în timpul crizelor economice. Așa susține și Dane Strangler, cercetător la Bipartisan Policy Centre din Washington. El spune că fondul economic tensionat face aceste afaceri mai rezistente și mai agile pentru anii următori.
„Este un test de foc. Dacă începe o recesiune, trebuie să depuneți cu adevărat eforturi pentru ca această companie să aibă succes”. Încercați să faceți acest lucru atunci când nu puteți obține finanțare și încercați să obțineți clienți atunci când nu există nicio cerere.
Acum, desigur, avem din nou o scădere a veniturilor din cauza coronavirusului și a blocajelor ulterioare din întreaga lume. Banca Mondială prezice că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, cea mai slabă performanță din 1946, după cel de-al Doilea Război Mondial. Economia SUA este deja în recesiune, iar Banca Angliei prognozează că este așteptată cea mai puternică recesiune din 1706 până în prezent. Adică de acum 314 ani.
Dar, după cum arată istoria, companiile de succes se pot naște în vremuri grele. Ar putea exista startup-uri promițătoare în 2020, care vor deveni nume notorii?
Cu siguranță, se creează mai multe afaceri noi, în ciuda coronavirusului dar și ca urmare a acestuia. În SUA au fost depuse 67.160 de cereri pentru înființarea de noi companii în ultima săptămână a lunii mai, arată cifrele oficiale. Asta înseamnă o creștere de 21% în raport cu aceleași șapte zile din 2019. Robert Fairlie, profesor de economie la Universitatea din Santa Cruz, spune că recenta creștere parțial cauzată de pierderea locurilor de muncă. El numește asta „antreprenoriat de nevoie”.
„Dacă oamenii nu au un loc de muncă bine plătit, aceasta poate fi motivația pentru a înființa propria companie”, spune el. E posibil ca unii antreprenori să fi avut idei de afaceri de ceva vreme. „Oamenii au avut mai mult timp să se gândească și să aibă mai mult timp liber datorită programului de lucru mai scurt. Deci, dacă au o idee de afaceri de ceva timp s-ar putea să se gândească că acum e momentul potrivit”, spune Fairlie.
Alte noi start-up-uri au recunoscut că noul coronavirus a prezentat oportunități de afaceri care le permit, de asemenea, să ajute la combaterea pandemiei. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba despre echipamentele individuale de protecție, dar și despre numărul de firme noi înființate în ultimele luni pentru a completa necesitatea de livrări.
Matthew Campbell-Hill și soția sa Lidia și-au lansat afacerea Aerosol Shield în aprilie. Produsul ce poartă numele companiei este un scut mic sau un fel de „cort” de izolare medicală. Pelicula transparentă atașată la un cadru de plastic poate fi plasată în jurul capului și umerilor pacientului, reducând astfel expunerea personalului medical la tusea pacientului.
„Nu ne-am propus să începem o afacere, dar am ajuns în șase zile de la cunoașterea problemei la lansarea companiei și am preluat comenzi mari înainte de a se termina cea de-a șaptea zi”, spune Campbell Hill, care este cercetător și superior la Institutul de Științe Clinice de la Universitatea din Birmingham.
Pentru a realiza scuturile de protecție, el și Lidia – medică generalistă – au lucrat cu Airquee, o companie care face corturi pentru armate și organizații umanitare și care este, de asemenea, cel mai mare producător european de castele gonflabile.
O altă afacere din Marea Britanie, lansată ca urmare a coronavirusului, este Hidden Smile, care produce măști medicale. Compania a fost creată la începutul acestei luni de către antreprenorul Neill Cotton, din Oxfordshire. Măștile sale sunt făcute din două straturi de bumbac, cu un filtru de hârtie pliat în interior. „Nu trebuie să înlocuiți filtrul atât de des, deoarece nu este expus factorilor exteriori și, cel mai important, umidității gurii”, spune Neill Cotton.
Alte industrii care au înregistrat o creștere considerabilă a afacerilor ca urmare a coronavirusului și, prin urmare, oferă oportunități pentru noi start-up-uri, includ îmbunătățirea locuințelor și sectorul livrărilor.
Nicole Gibbons, care a fondat firma americană de vopsea Clare în 2018, spune că vânzările au crescut în urma blocăriilor provocate de COVID-19. „În mod normal, oamenii preferă să meargă la brunch în weekend și să nu-și vopsească pereții, spune ea. „Dar acum vor să-și îmbunătățească locuințele și să facă ceva în privința asta”.
Între timp, afacerea de curierat din Londra, Gophr, tocmai a văzut cele mai aglomerate două luni de lucru, deoarece mai multe persoane optează pentru cumpărăturile online.
Celor care se gândesc să-și înființeze propria afacere, Markus Berger de Leon, consultant la McKinsey, le recomandă: „gândește-te mult și insistent înainte de a face pasul decisiv. Dar dacă faci acest salt, atunci mișcă-te repede!”
„Ar trebui să te întrebi «chiar vreau să-mi investesc banii în asta?»”, spune el. „Încearcă să lansezi afacerea cu cât mai puțini bani, dar cât mai repede posibil. Start-up-urile care supraviețuiesc unei recesiuni sunt cele care învață cel mai rapid.”
Sursa: bbc.com