Paradoxal, dar avortul în URSS era considerat o metodă de contracepție. Țara sovietelor a legalizat avortul în 1920 și a devenit primul stat din lume care a luat o astfel de decizie. Pe 16 noiembrie 1920 a fost emisă decizia Comisariatului Popular de Sănătate și a Comisariatului Popular al Justiției. Avorturile erau efectuate gratuit în spitale, iar muncitoarele de la fabrici și uzine aveau prioritate. Apropo, în Europa, avortul a fost legalizat pentru prima dată de Marea Britanie – în 1967, și abia în anii ’70 Franța, Germania și SUA i-au urmat exemplul.
„Avortul era considerat ca o metodă de contracepție și lucrul acesta predomină și acum în mentalitatea celor care au acum 40 de ani și mai mult”, povestește sociologa Diana Cheianu-Andrei.
„Țin minte cum în anii 1974-1975 erau rânduri pe săptămâni întregi la Spitalul Municipal nr. 1 la întreruperi de sarcină. Se făceau nu mai puțin de 10-15 avorturi pe zi. Poate și mai mult”, spune Ion Tudos, medic obstetrician-ginecolog.

În plus, potrivit lui, în perioada sovietică, chiar după abolirea interdicției la avorturi, se mai făceau o sumedenie de avorturi clandestine.
Multe femei nu voiau să afle despre sarcină partenerul sau vecinii. Mai erau relații extraconjugale soldate cu sarcine și femeile veneau să facă întreruperi de sarcină. „Așa era situația atunci”, spune medicul. Apropo, costul neoficial al unei întreruperi de sarcină era de 5 ruble.
Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.