Carte activistă pentru copii
Enlarge

Activiștii Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu au scris o carte pentru copii, despre cum ar putea arăta capitala Moldovei în viitor comparat cu prezentul. Cartea urmărește aventurile unei fetițe – Alexandra – și ale prietenilor săi Marius și Ani în Chișinăul anului 2050. Iată ce spun autorii: „Această carte conține, de fapt două povești în una. Pe de o parte e vorba de povestea fetiței Alexandra care trăiește în 2050 și călătoria ei în Chișinăul din 2020, adică orașul de azi. […]
Cartea vrea să fie un ochean magic ce ne-ar permite să ne imaginăm și să întrezărim viitorul. Vrem un viitor verde al orașului Chișinău și îl vrem cît mai rapid. În situații precum această pandemie, ar trebui să ne gîndim cum să facem orașele mai rezistente și mai adaptabile la asemenea crize. Orașul verde, orașul care își crește singur hrana, orașul care își respectă locuitorii, orașul care trăiește într-un conflict minim cu natura – acest oraș este mult mai rezistent la crize și mult mai interesant și sănătos pentru locuitorii săi decît orașul Chișinău în care trăim acum. […] Viitorul trebuie cîștigat, nu așteptat să vină.
Cartea prezintă, într-un mod accesibil viziunea autorilor despre Chișinăul viitorului – un oraș verde, rezilient, incluziv, solidar și participativ.”
Cartea poate fi accesata și citită aici.
Artiștii desenează pentru animale
Enlarge

Primărie modernă la Răuțel
Satul Răuțel are o primărie nouă și „ultramodernă”, scrie Nordnews. „Clădirea veche și dărăpănată care până nu demult știrbea din imaginea satului, a ajuns să fie cartea de vizită a localității. Primarul de Răuțel, Tudor Istrati, spune că a decis să aducă o schimbare în sat. Mai mult, noul sediu va fi nu doar primărie, dar și casă de cultură.”
Vezi mai jos cum arată noua clădire și ce părere au localnicii despre ea: