Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.
Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.
1060 persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19
- În perioada 13 aprilie-15 octombrie 2020, 1060 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 3612 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În acest sens, ministerul a reiterat apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienţii în stare gravă care luptă cu această infecţie, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conţine anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.
În R.Moldova ar putea fi produs un medicament vital în lupta cu COVID-19
- Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a anunțat că instituția poartă mai multe discuții în vederea obținerii unei patente pentru producerea de remdesivir în Republica Moldova, transmite IPN. „În Republica Moldova, în prezent, activează șase producători care dețin certificat de reguli de bună fabricație. Din acești șase producători, practic, există un producător care deține linie de producere pentru a asigura fabricarea de remdesivir. În acest sens, au fost lansate unele discuții cu companiile, autoritățile din mai multe state pentru a identifica soluții în vederea inițierii în termeni cat mai rapizi a producerii de remdesivir la noi în țară. Este un produs solicitat, în acest sens, depunem tot efortul pentru a lansa această producere în țară”, a declarat Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune.
O persoană cu febră a fost preluată de ambulanță direct de la hotar
- Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore în punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10 461 persoane și completate 4 560 fișe epidemiologice individuale. Ca urmare, în punctul de trecere a frontierei Ocnița a fost identificată o persoană cu statut febril. Conform procedurilor în astfel de situații, persoana a fost izolată de fluxul de călători și solicitată intervenția Serviciului de Urgență 112 pentru excluderea riscului de infectare cu COVID-19. Instituția precizează că pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 037 traversări persoane, dintre care 3 170 treceri la frontiera moldo-română, 1 079 treceri la frontiera cu Ucraina și 788 treceri aeriene.
Pe Facebook a fost lansată campania #poartămascacorect
- Tot mai multe persoane se alătură campaniei #PoartăMascaCorect, lansată pe Facebook, în care cetățenii postează fotografii purtând masca corect (să acopere nasul și gura).Cei care postează poza cu masca purtată corect nominalizează cel puțin 2 prieteni care să se alăture campaniei, iar ei la rândul lor să facă o postare similară și să nominalizeze alți 2 prieteni. Mesajele campaniei sunt: • Fiecare dintre noi se poate proteja de COVID-19. Poartă masca corect și îndeamnă-i și pe alții să facă la fel. Masca trebuie să acopere gura și nasul. • Protejează-te pe tine și pe cei dragi de COVID-19. Poartă masca corect și ai grijă ca cei apropiați să facă la fel. Masca trebuie să acopere gura și nasul. • Am grijă de mine și de alți oameni – port masca corect.• Îmi pasă de mine – port mască. • Fără mască – stau acasă. • Poartă masca pe față.