Ce înseamnă să fii un cetățean bun, un cetățean activ, un cetățean care are o poziție civică? Cum devii un cetățean activ? Este destul să mergi la vot din patru în patru ani sau nu?
Conceptul de cetățean își are rădăcinile încă în Atena Antică, acolo unde se punea un accent deosebit pe educația populației. Atunci educația și implicarea civică erau aproape sinonime.
În prezent putem observa ușor o activizare a spiritului civic al cetățenilor, în special în perioada electorală. Totuși, un gest făcut o dată la patru ani, deși foarte important, poate să nu fie suficient pentru construirea democrației. De aceea ne-am gândit la câteva metode care te pot ajuta să rămâi un cetățean activ și după alegeri.
1. Fă voluntariat
Se spune că a da și a primi este unul și același lucru. În ultimii ani, voluntariatul devine tot mai popular, atât datorită accesului la informație, cât și datorită posibilităților de implicare tot mai numeroase.
În Moldova există o sumedenie de organizații de voluntari, oameni care pe lângă satisfacția de a face un lucru bun, mai întâlnesc diferiți oameni, călătoresc, învață lucruri noi și atrag, la rândul lor, alți oameni care sunt interesați de același lucru.
Enlarge

2. Informează-te
Un om informat este un om puternic. Pune la îndoială tot ce auzi sau citești, atâta timp cât informația nu este confirmată din mai multe surse veridice. Fii selectiv cu presa pe care o citești. Dacă publicația care dă o știre bombă ți se pare ciudată, poți să o verifici simplu: vezi cine este autorul, dacă această publicație are date de contact (număr de telefon și adresă), verifică sursa de finanțare a publicației. Anul 2020-2021 este al patrulea an în care în școli se studiază Educația pentru mass-media.
3. Fii tolerant
„Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.” Articolul 16 din Constituţia
Republicii Moldova. Să fii tolerant înseamnă să respecți libertatea altui om.
În ultimii ani în Moldova au apărut un număr mare de organizații care activează în vederea diminuării discriminării, inegalității de gen, stopării discursului de ură.
4. Plantează copaci
Prevenirea alunecărilor de teren și curățarea aerului sunt doar două beneficii dintre multitudinea pe care le are un copac. Periodic, în diferite localități din Moldova se organizează câte un eveniment, ca cel de mâine de la Budești, de exemplu, unde se adună un număr de oameni care plantează copaci.
5. Cumpără de la producătorii locali
Fructe, legume, brânzeturi sau rochii sunt unele doar unele dintre produsele autohtone pentru care poți opta. Dar, pe lângă astea, de fiecare dată când faci cumpărăturile, citește eticheta sau întreabă vânzătorii despre țara de origine a produsului. În lipsa posibilităților de export sau de organizare a târgurilor din cauza pandemiei, aici poți găsi producători autohtoni care au nevoie de susținere.
6. Sortează deșeurile
În Moldova există o rețea de containere destinate pentru sortarea deșeurilor astfel încât să fie posibilă reciclarea lor. Abs.md propune cetățenilor să fie selectivi cu ambalajele. De asemenea, tot de la abs.md puteți lua în arendă un container pentru sortare a deșeurilor, care ulterior vor fi reciclate.
Enlarge

7. Cere socoteală autorităților
Republica Moldova este un stat democrat, ceea ce înseamnă că oamenii pe care îi alegem să ne conducă sunt, într-un fel, angajații noștri. Orice persoană, fizică sau juridică, are dreptul să ceară explicații de la o autoritate publică în vederea soluționării unui conflict sau pentru a primi explicații. Orice instituție publică are departamentul relații cu publicul, unde poți merge pentru a îți spune oful. Primăria, consiliul local, chiar guvernul, parlamentul și președinția au o pagină web, o pagină de Facebook sau un departament de petiții unde poți să-ți faci vocea auzită.