Deputaților le-au trebuit astăzi 5 ore și 20 de minute să ajungă la cel de al treilea punct de pe ordinea de zi. Se întâmplă în situația când aceștia au prevăzute pe ordinea de zi cel puțin 34 de proiecte. Mai bine de o oră deputații au dezbătut ordinea de zi.
Un moment mai ciudat al ședinței – deputații au ținut un minut de reculegere în memoria lui Spiridon Vangheli, pentru ca la scurt timp să afle cu surprindere că acesta este viu.
Vom cumpăra vaccinuri mai simplu și mai rapid
– Parlamentul a votat în două lecturi proiectul care prevede procurarea simplificată și rapidă a vaccinurilor. Acesta presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative.
Astfel, se propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.
De asemenea, este reglementată organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA RSAP) sau pe suport de hârtie, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare — și prin e-mail.
Declarația care ne va rezolva toate problemele
– Parlamentul a adoptat o declarație cu privire la consolidarea clasei politice, ca să nu fie politizate acțiunile de depășire a crizei pandemice. Inițiativa aparține liderului grupului Pro Moldova, Andrian Candu.
„Criza pandemică în Republica Moldova este agravată de criza politică și situația economică fragilă a statului și a cetățenilor. Conștientizând gravitatea situației, Parlamentul Republicii Moldova se angajează să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm. Este imperativ dacă vrem să controlăm răspândirea virusului să începem să controlăm apetitul pentru putere și să gestionăm lucrurile matur, profesionist și responsabil”, se arată în proiectul Declarației politice.
Un pian scutit de taxe
Deputații, în unanimitate, au susținut scutirea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” de plata drepturilor de import al unui pian.
Valoarea estimată a noului pian, de marca Petrof P284 MISTRAL, anul fabricării 2021, este de peste 76 mii euro.
De menționat că cele două piane ale Filarmonicii Naționale au fost distruse în incendiul devastator, din toamna anului 2020.
Din nou se umblă la sistemul de indexare a pensiilor
Parlamentul a aprobat proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare.
PROIECTUL de lege propune menținerea indexării bianuale a pensiilor – în aprilie și în octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent.
Astfel, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.
Ședința are încă loc, iar știrea se va actualiza pe parcurs.