Bonul fiscal este util
De ce este important să solicitați și să păstrați bonul de casă?
În cazul în care ați beneficiat de un produs sau un serviciu necalitativ, deținerea bonului fiscal este un prim pas pentru a putea depune o reclamație și a solicita rambursarea cheltuielilor. În lipsa bonului fiscal, , nu veți avea posibilitatea să vă apărați juridic drepturile de consumator.
Totodată, prin eliberarea bonului fiscal, vă asigurați că agentul economic achită toate impozitele și taxele la stat din care se repară grădinițele, școlile, spitalele, se achită pensiile, salariile medicilor și profesorilor etc.
Conform legislației, consumatorul nu trebuie să ceară bonul de casă. Este responsabilitatea și obligația comerciantului să-l înmâneze. O parte din comercianți refuză eliberarea bonului de casă, motivând că aparatul de casă este defectat și oferă în schimb o simplă notă de plată, pe care este foarte important să nu o confundați cu bonul. Alteori bonul eliberat are un număr de ordine ce indică faptul că în ziua respectivă sunteți printre primele persoane care l-au primit, iar pe parcursul zilei acestea practic nu au fost eliberate.
În cazul în care aveți un magazin/bar/cafenea pe care preferați să-l frecventați, însă acesta nu este dotat cu POS terminal, puteți să vă adresați direct comerciantului să vă dea explicații din ce motiv nu vă oferă posibilitatea achitării cu cardul și să înlăture acest neajuns.
Adresarea o puteți face în scris, în registrul de reclamații, care obligatoriu trebuie să se afle la un loc vizibil în orice unitate de comerț (lipsa acestuia sau refuzul de a-l înmâna se sancționează contravențional). În termen de maxim 14 zile, comerciantul este obligat să vină cu explicațiile de rigoare de ce nu are instalat un terminal de plată POS. Tergiversarea acestui termen sau refuzul de a veni cu un răspuns se sancționează contravențional de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Pentru nerespectarea prevederilor art.71, conform art.10 pct. 51 din Legea sus-menționată (instalarea terminale POS şi asigurarea posibilității de achitare a plăţilor prin intermediul acestora), se sancţionează cu amendă de 6.000 de lei pentru fiecare caz. În cazul în care agentul economic nu s-a conformat prevederilor art. 71 în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii, i se va aplica o nouă amendă în mărime de 18.000 de lei. Controlul şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.
Important! Nota de plată nu este bon fiscal, prin urmare aceasta nu contabilizează cheltuielile, și acestea nu pot fi monitorizate de către organele fiscale.
Bonul de casă trebuie să conțină în mod obligatoriu:
- Partea superioară sau antetul. De regulă, conține date despre utilizatorul echipamentului de casă și de control;
- Partea mijlocie sau corpul bonului. Unde găsim date despre vânzarea bunurilor, serviciilor sau lucrărilor prestate;
- Partea inferioară. Formată din date de identificare a echipamentului de casă și de control.

Ce faceți dacă comerciantul refuză să vă înmâneze bonul fiscal?
Încurajăm consumatorii să ceară mereu bonul de casă, aceasta fiind nu doar un drept, ci și o datorie de cetățean. Doar prin eforturi comune, vom putea contribui cu toții la crearea unei societăți transparente și oneste. Comunitatea Zona Zero îți propune să cunoască și să susțină afacerile responsabile față de clienți, care oferă servicii, produse de calitate și bonuri fiscale.
Autori: echipa CPR Moldova și Zona Zero