Noroc! Că tot s-a încheiat Postul Mare și am avut dezlegare la atâtea gustoșenii, azi Bojica ne trimite ceva tare bunișor: un pate hrănitor din ficat de pui, numai bun de uns pe pâine. Eu ficatul de pui îl gătesc în 3 feluri, fie înăbușit cu ceapă și mere (dacă o să vreți, scrieți-mi și o să vă dau rețeta), fie într-o tartă de clătite cu pate (rețeta mamei mele), fie într-o supă bună de tot cu cartofi și puțină frișcă și neapărat șofran, pe care am descoperit-o demult tare la un restaurant din Chișinău.
În general, ca să iasă bine ficatul de pui, el trebuie, în primul rând, bine curățat de părțile lui amare. Ca să cureți bine ficatul și să elimini amărăciunea, se recomandă să-l ții vreo 3 ore în lapte înainte de a te apucă să-l gătești. Ficatul trebuie gătit foarte puțin, iar primul semn că e gata este când nu mai sângerează. Când vine vorba de rețeta unui pate, poți experimenta cu mirodeniile, dar ceapa și ouăle nu pot lipsi. Unii preferă să pună doar gălbenușul fiert, eu pun ouăle fierte întregi în rețetă.
Pateul acesta e bun să-l ai și la micul dejun, și la gustări pe masa de sărbătoare. Important e să ai în preajmă și niște murături bune: castraveți, conopidă, morcovi.
Ingrediente:
500 gr ficat de pui
2 cepe
3 morcovi
50 ml divin
2 ouă
sare și piper
Etape:
- Spală bine ficatul de pui și curăță-l de părțile necomestibile. Curăță cepele și spală bine morcovii. Pune ouăle la fiert.
- Toacă ceapa și morcovii și pune la prăjit în uleiul încins.
- Când s-au rumenit de-a binelea, adaugă ficatul și amestecă toate ingredientele. Adăugă divinul sau, dacă nu ai, adaugă puțină bere.
- Ficatul ar trebui să fie gata în maxim 12-15 minute – 5-7 min pe o parte, alte 5 min pe altă parte. Nu-l găti prea mult pentru că devine dur și amar. Transferă conținutul tigăii, fără zeamă, în bolul de la blender. Adaugă și ouăle fierte. Folosește puțină zeamă din tigaie și omogenizează conținutul bolului până la consistența unei creme dense. Dacă ți se pare că merge greu robotul, mai adaugă zeamă. Sărează și piperează.
- Servește cu pâine proaspătă și felii de murături.








Maică-mea face acest pate și pentru a umple clătitele. Iar mie în copilărie mi se părea cea mai bună mâncare: pâine albă, cu unt și pate de ficat cu o felie de gogoșar marinat.