Noroc la toată lumea pofticioasă! Săptămâna aceasta Bojica mi-a trimis un coș plin cu produse de la EcoVillage Farms – o comunitate de agricultori din satul Rîșcova, cărora le pasă de sănătatea pământului și a oamenilor. În fiecare săptămână, ei urcă pe biciclete și livrează clienților lor diverse produse de pe ogor.
Am primit de la ei un sac plin cu toate roadele pământul culese la mijloc de august: ceapă și morcov, usturoi și leuștean, sfeclă, cartofi, păstăi, castraveți și roșii, frunză de sfeclă, ba chiar și o ciudățenie asemănătoare cu un arici, pe nume momordica. Am mai primit de la EcoVillage Farms și un borcan cu pesto și o pâine proaspătă.
Așa că am mutat planul de a vă găti o tartă cu piersice și migdale pe săptămâna viitoare și am improvizat o mâncare din cele aduse de pe ogor. A ieșit tare bun așa că mă împart cu voi.
Ingrediente:
8 roșii medii, coapte bine
3 cepe
2 morcovi
400 g păstăi
8 căței de usturoi
o legătură de kale
o legătură de pătrunjel
200 g bulgur fiert
8 ouă de prepeliță
½ lngț semințe de chimion
piper cayenne pe vârf de cuțit
sare, piper, ulei
Etape:
- Rumenește ceapa tocată. Pune jumătate din ea de-o parte într-un bol, în restul cepei adaugă morcovul tocat cubulețe, apoi păstăile tăiate bucăți de 3-5 cm.
- Spală bine roșiile și, cu ajutorul vârfului de cuțit, extrage din ele părțile necomestibile. Taie-le capacul și scoate din ele toată pulpa, pe care o pui într-un bol.
- Toarnă zeama de la roșii și pulpa peste păstăi și lasă sub capac să se gătească vreo 10 minute, până se evaporă zeama, iar pulpa de roșii se omogenizează cu legumele din tigaie.
- Adaugă în tigaie frunzele de kale tăiate fâșii subțiri și usturoiul tocat.
- Condimentează cu piper cayenne, semințe de chimion, sare și piper. Iar la final adaugă pătrunjelul tocat și bulgurul fiert.
- Pornește cuptorul la 250 grade. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Aranjează roșiile pe tavă și umple-le cu amestecul din legume și bulgur.
- Lasă roșiile la cuptor circa 15 min, apoi fă o adâncitură în fiecare roșie cu ajutorul unei lingurițe și sparge peste adâncitură câte un ou de prepeliță.
- Mai lasă roșiile la cuptor încă maxim 5 min, decorează-le cu restul cepei rumenite și servește-le ca pe o gustare caldă cu sau fără smântână.








Cât avem roșii bune, te rog să le consumi cât mai mult. Fac bine la inimă și la piele. Dar te mai rog să verifici și de unde vin și cum au fost cultivate. Această rețetă poate fi gătită și cu orez, ciuperci, un pic de cașcaval. Dacă vrei însă o versiune mai sănătoasă, atunci alege bulgurul, care este derivat din grâu. Bulgurul este bogat în acid folic și este benefic pentru tractul digestiv, grație conținutului de fibre.