Ieri noaptea am aterizat la Montreal. Frigiderul era gol după 5 săptămâni de lipsă de acasă. Iar magazinele erau deja închise. După peste 20 de ore de drum, stomacul plângea și el după o mâncare normală. Așa că am mers cu felinarul în grădinuța mea pandemică și am găsit acolo salvarea. Să nu vă fie cu bănat, dar azi gătesc chiar o rețetă din #ceatrimisbojica.
Țin să precizez că mâncarea de azi e mai mult pentru a vă inspira să vă întemeiați o grădină, dacă încă nu aveți deja una. Fie că e la balcon, pe acoperiș, o grădină urbană obținută de la primărie sau aveți o bucată de pământ de care nu v-ați ocupat până acum – faceți-vă o grădină. De-i pandemie, criză mondială sau gol în buzunar, cu o grădină nu te pierzi.
După 6 veri la rând, petrecute în Moldova, abia anul acesta, fiind sigură că nu voi pleca în Moldova din cauza covidului, m-am apucat primăvara să-mi fac grădină în curte. N-am mult spațiu, așa că m-am limitat la roșii, fasole, ierburi diverse, kale, castraveți, dovleci. Prima experiență de grădinărit e sfântă și plină de emoții, mai ales când vezi cum mama-natură te răsplătește pentru muncă. Vă dați seama cu ce inimă lăsam eu grădina mea, plecând în Moldova? Noroc de prietena Mihaela, care a fost de acord să o ude măcar de 2 ori pe săptămână.
Așa că mâncarea de azi este un mulțumesc Mihaelei și reprezintă o pură improvizație din roadele grădinii, dibuite pe întuneric, la miez de noapte: roșii cherry și dovleac.
Mai aveam din călătorie, rămase în caserolă, niște bobițe de struguri, iar în frigider aveam o bucată de unt și niște brânză de capră, care s-au păstrat suficient de bine ca s-o pun la treabă. Așa că am pus simțurile în funcție și iată ce a ieșit.
Ingrediente:
8 roșii coapte bine
1 dovleac mic
2 lng unt
1 chiorchine de struguri albi
100 g brânză de capră
3 lng oțet balsamic
5 lng oțet de mere
½ lngț scorțișoară
Chimion, coriandru la ochi
Etape:
- Curăță dovleacul de coajă și semințe și taie-l felii.
- Spală bine roșiile. Dacă ai roșii cherry, lasă-le întregi, chiar și cu codiță, pentru aromă. Dacă le ai mai mari, taie-le felii.
- Taie untul în cubulețe și aranjează-le pe fundul unei tigăi pe care urmează să o pui la rolă.
- Aranjează deasupra feliile de dovleac și roșiile, acoperă cu capac și lasă pentru 12 min la cuptorul încins la 250 grade.
- Între timp, sotează bobițele de struguri în puțin oțet balsamic, iar când acesta s-a evaporat, adaugă oțetul de mere și mai lasă pe foc încă 7-10 min, adăugând scorțișoara la final.
- Presară brânza de capră peste legumele din tigaia fierbinte, condimentează cu sare, piper, chimion și coriandru pudră.
- Strugurii sotați transferă-i deasupra bucăților de brânză, care ar trebui să fie topită.









Brânza de capră se pupă bine cu dovleacul copt. Roșiile cherry bine coapte, sotate în unt, sunt de o bunătate rară. La struguri am folosit ideea de chutney din bucătăria indiană – un sos dulce-acrișor, picant și aromat, din fructe, legume și pomușoare. Iar în combinație, toate aceste ingrediente venite direct din grădina proprie, cu o bucată de pâine întinsă printre ele, m-au făcut să înțeleg cât se puțin îi trebuie omului pentru fericire, pe stomac gol, la o bucată de noapte. Mulțumesc, Mihaela, că ai avut grijă de grădină, mulțumesc Bojica că nu m-ai lăsat să adorm flămândă.