Noroc, gurmanzii mei nealintați! Nealintați pentru că mereu gătim cu ce ne trimite vremea și locul. Azi Bojica a cules o sticlă de Saperavi de la vinăria Timbrus Purcari Estate de pe văile Purcarilor și ne-a ordonat să gătim ceva bun pentru el. În caz că nu știați, Saperavi e un soi de struguri de origine georgiană, care foarte bine s-a adaptat la clima noastră. Având atât pielița, cât și pulpa colorate într-un roșu intens, vinul care iese din Saperavi este și el de un rubiniu puternic, cu un buchet aromat de cireșe, prune și rodii. Vinul acesta s-a născut să fie servit la o cărniță bună. Așa că astăzi gătim niște perișoare de miel în stil italienesc, pe un pat de cartofi dulci și o tocăniță de roșii proaspăt culese din grădină, stinse cu câteva linguri de Saperavi.
Rețeta de perișoare e mai deosebită și, de când am pescuit-o de pe undeva, doar așa le gătesc: cu roșii tocate și verdeață.
Ingrediente:
Perișoare:
500 g carne de miel tocată
2 ouă
6 lng de pesmeți
4 lng de lapte
1 ceapă tocată mărunt și rumenită
2 roșii tocate cubulețe
pătrunjel și coriandru proaspăt
Piure:
5 cartofi dulci
50 g unt
sare și piper
Tocăniță de roșii:
4 roșii mari
1 ceapă
4 căței usturoi
50 ml Saperavi
sare și piper
Etape:
- Curățăm cartofii dulci, îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert pentru minim 25 min, până sunt fierți.
- Între timp, amestecăm bine toate ingredientele pentru perișoare. Cu ajutorul palmelor, modelăm perișoare mai micuțe și le punem la prăjit până se rumenesc bine. Nu vă mirați că punem roșii și verdeață în tocătura de carne. Veți savura rezultatul.
- Cât se prăjesc perișoarele, ne ocupăm de tocăniță. Prăjim ceapa tocată mărunt, adăugăm roșiile tocate mărunt și lăsăm la un foc mai măricel să se gătească. Adăugăm vinul în tocăniță și usturoiul și gătim până la evaporarea lichidului.
- Când sunt gata fierți cartofii dulci, facem din ei un piure omogen, adăugăm untul și îi condimentăm.
- Servim perișoarele pe un pat de cartofi dulci cu tocănița de roșii.






Să știți că nu avem atât de multă viță de Saperavi cultivată în Moldova. Eu am mai gustat vin din acest soi, doar de la o altă vinărie. Dar cel de la Timbrus Purcari Estate m-a bucura mult prin calitatea sa, așa că salutări domnului oenolog de la Timbrus, spaniolul Manuel Vicente Ortiz Martinez, care nu s-a chinuit degeaba vrăjind un georgian cu rădăcinile în cernoziomul nostru, atât de provocator la un dezmăț culinar. Carnea de miel se combină perfect cu acest vin, iar cartofii dulci și tocăniță de roșii atât de bine completează această rețetă, pe care și copiii o vor îndrăgi.
Săptămâna viitoare Bojica ne mai trimite un vin de la Timbrus Purcari Estate, așa că hai să ne revedem cu o nouă rețetă.
Pe parcursul lunii septembrie, rubrica „Ce-a trimis Bojica” este realizată cu susținerea vinăriei Timbrus Purcari Estate.