Săptămâna aceasta am întrebat lumea ce ingredientele le-ar plăcea să mai aleg pentru a găti rețete de sezon. Mai toți mi-au cerut rețete cu dovleac și gutui. Eram cât pe ce să mă înțeleg cu Bojica de-o bunătate din gutui, când colo m-a împins păcatul să merg în grădină și să găsesc curpeni de roșii plini cu roadă necoaptă. Și-am zis că acesta e un semn de la Bojica! Să caut sub nasul meu ce am bun și să pun în valoare.
Mi-am amintit că la noi în Moldova gogonele – așa li se spune la roșiile necoapte – sunt folosite doar la murat. Eu însă am căutat să văd ce mai gătește lumea din ele. Am descoperit o varietate imensă de rețete: de la salsa picantă, sosuri pentru burgheri și tarte din roșii verzi până la gogonele prăjite.
Le-am încercat pe cele prăjite. Tot scepticismul meu s-a spulberat chiar de la prima mușcătură. Sunt bune, neașteptat de bune! La prăjit gogonele devin moi și dulcii, iar îmbrăcate în crustă din făină de grâu și porumb și scăldate în sosul din iaurt m-au făcut să mă întreb de ce nu am știut eu despre această rețetă mai înainte. De ce la noi, având mereu gogonele pe masă, gospodinele nu se aventurează să experimenteze cu ele? Poate pentru că nu mai au timp de experimente, grăbindu-se să le pună pe toate la murat.
Așa că eu vă invit să experimentați cu gogonelele. Vă promit că e o descoperire culinară deosebită. Noi le-am servit ca garnitură la un somon, dar pot fi utilizate așa prăjite și în tartine, burghere sau pur și simplu ca o gustare pe masă. Și toată lumea din familia mea le-a adorat, inclusiv Noah și Magda. Așa că, verde la gogonele!
Ingrediente:
5 roșii verzi de mărime medie, încă ferme la atingere
1 cană de făină
2 ouă mari
1 cană făină de porumb
½ lngț coriandru măcinat
½ lngț curry
sare, piper
ulei vegetal pentru prăjit
Pentru sos:
iaurt natural sau chișleac
verdeață proaspătă
2 căței de usturoi
Etape:
- Împarte făina de grâu, cea de porumb și ouăle în 3 vase diferite. Bate bine ouăle. Amestecă făină de grâu cu sarea și toate condimentele;
- Spală și tăie roșiile în felii groase de 7 mm;
- Înmoaie feliile de roșii mai întâi în făină, apoi în ouăle bătute și, la sfârșit, în făina de porumb. Asigură-te că ultimul strat este omogen și gros pentru o pojghiță bună;
- Încinge uleiul în tigaie, pune roșiile la prăjit una câte una și lasă-le pe foc până se rumenesc bine;
- Dacă se gătesc prea repede, vor fi crocante pe dinăuntru și pe dinafară. Deci, nu te grăbi. Gătește-le destul de încet, aproximativ 3 minute pe o parte, înainte de a le întoarce. Când s-au prăjit, pune-le pe un grătar pentru a se răci.







