Melodiile în limba română care au înnebunit lumea în anii ’90

Pe lângă independența Republicii Moldova, anii ‘90 ai secolului trecut aduc și liberalizarea pieței muzicale, care începe să abunde de muzică de tot felul, de la dance și disco până la rock. 

Pentru prima dată putem să vorbim despre muzica din spațiul românesc, posturile de radio și de televiziune din România devenind disponibile și pe partea stângă a Prutului. 

Anastasia Lazariuc, Mihai Constantinescu – „Maria”

La începutul anilor ‘90, cunoscuta interpretă din Republica Moldova Anastasia Lazariuc se stabilește cu traiul la București, unde își continuă cariera muzicală, interpretând piesele scrise de Mihai Constantinescu. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale celor doi este „Maria”, lansată în 1992. Piesa a dat și numele albumului Anastasiei Lazariuc, lansat în 1994. Succesul a fost imediat și a ajuns un șlagăr cântat în numeroase concerte, la emisiuni de televiziune și radio.

Anatol Dumitraș – „Dulce-i vinul”

Anatol Dumitraș era deja un nume cunoscut în lumea muzicii, fiind solistul și conducătorul artistic al formației „Alai”. În anul 1991 el lansează „Dulce-i vinul”, care devine una din cele mai cunoscute piese din acea perioadă. Rare erau petrecerile în acea perioadă, unde să nu fi răsunat această piesă. Ulterior, apar piesele „O, inimă, nu mă lăsa”, „Polițist”, „Roata vieții”. Ion Suruceanu spunea despre Anatol Dumitraș că a fost un compozitor şi un interpret foarte original. Avea măiestria de a compune muzică care să difere de cea a altor compozitori mari. Când se începea melodia, imediat ştiai că el e autorul – avea un stil aparte, care nu se asemăna absolut cu nici al unui autor din Republica Moldova sau România.

Anatol Mîrzenco – „Casa părintească”

Piesa care l-a făcut renumit a fost „Casa părintească”, cunoscut publicului ca și „Nu mai plânge, dragă mamă!”. Era cea mai solicitată melodie pe la petreceri. Se zice că într-o bună zi s-a întâmplat ca la o nuntă la care cânta Mîrzenco să vină ca invitat și Gheorghe Ţopa. Auzind melodia, cel din urmă a ţinut neapărat să o cânte și el, însă Mîrzenco l-ar fi refuzat. La scurt timp după ce a înregistrat melodia şi a difuzat-o la posturile de radio, piesa a devenit un adevărat şlagăr. 

Irina și Anatol Bivol – „Florile dragostei”

Lansarea duetului „Frații Irina și Anatol Bivol” a avut loc chiar la sfârșitul anului 1990, în ajun de Revelion, când frații au debutat cu piesa „Florile dragostei”, care s-a bucurat de o imensă popularitate. „Acasă ținem ca amintire bobina, cutiuța pe care e scrisă de mâna Irinei anul, data și piesa”, spune Anatol Bivol. Până la debutul duetului, Anatol Bivol activase în formația Noroc, pentru care a scris frumoasa piesă „Toamnele”. Mai avea în palmares și câte o piesă scrisă pentru Olga Ciolacu și Anastasia Lazariuc. Cât despre debutul său concertistic, Anatol Bivol spune că el și sora lui, Irina, au fost la locul și timpul potrivit. 

Vitalie Dani – „Orheianca”

Anii ‘90 sunt anii de glorie ai lui Vitalie Dani. În 1992, Vitalie Dani lansează prima melodie de autor, scrisă după celebrul pastel „Adio, pică frunza” de G. Bacovia. Piesa care a dat și titlul albumului „Orheianca” a apărut în toamna lui 1997, melodie ce a rezistat în timp. Albumul a fost lansat în colaborare cu textiera Viorica Nagacevschi. 

P.S. Din păcate, nu am găsit un clip video cu Vitalie Dani interpretând piesa, dar apreciem colajul realizat de autorul clipului.


Gheorghe Gheorghiu – „Unde dragoste nu e, nimic nu e”

„Unde dragoste nu e, nimic nu e” este cea mai cunoscută piesă din repertoriul lui Gheorghe Gheorghiu. Piesa a apărut în 1993 pe disc de vinil. Făcea furori și era cântată peste tot, și în România, și în Republica Moldova. A primit diploma de popularitate „Șlagăre de Happy Aur” la PRO TV și un disc de platină acordat de casa de discuri „Mix Music”. „Unde dragoste nu e, nimic nu e” este primul cântec al albumului cu același nume, compus de Roxana Popescu și interpretat de Gheorghe Gheorghiu. Cântărețul a primit titulatura neoficială de „Cel mai cunoscut interpret al cântecului de dragoste”. Ulterior, va explica popularitatea piesei prin faptul că el cântă pentru inimile îndrăgostite, dar şi pentru inimile aflate în căutarea acestui sentiment superb şi unic: dragostea! „Şi voi continua să cânt, până când dragostea va înceta să mai existe”, spunea Gheorghiu.

Ducu Bertzi – „M-am îndrăgostit numai de ea”

Cei care au prins anii ‘90 țin minte concertul susținut de Ducu Bertzi la Circul de la Chișinău. Cu plete lungi și voce unică, interpretul cucerise publicul instant. Inițial Ducu Bertzi a cântat cântecul „Când s-o-mpărțit norocul”, pe care publicul de la Chișinău îl știa dintotdeauna, apoi a urmat melodia „M-am îndrăgostit numai de ea”. Numele lui devenise cunoscut peste noapte, iar piesa era difuzată peste tot – la radio, televiziune, la petreceri. Ulterior, interpretul a dezvăluit că piesa a fost adoptată din repertoriul italian, pe care o știa de prin anii ’80 și îi plăcea foarte mult. A durat ceva timp pâna am reușit să scrie și un text care să se potrivească. Și acum, deja de foarte mulți ani, aceasta este o piesă de baza în repertoriul său, la fel ca și alte compoziții precum „Floare de colț” sau „Suflet fără chei”.  

Angela Similea – „Să mori de dragoste rănită”

Melodia „Să mori de dragoste rănită” compusă în 1996 a reprezentat cel mai mare succes în cariera muzicală a Angelei Similea. A fost desemnată „melodia secolului al XX-lea” în cadrul Galei TVR 2 organizate în anul 2000. Cântecul Angelei Similea a servit ca inspirație pentru realizarea unui scurtmetraj cu același titlu, în care doi tineri decid să-și pună capăt zilelor, fiecare separat și fiecare ascultând pentru ultima dată piesa Angelei Similea.


Valahia – „La mare, la soare” 

Trupa a fost formată în 1998, fiind compusă din trei membri: Dorin Topală, Costi Ioniță, la puțin timp fiind cooptat și Mihai Trăistariu, care devenise câștigător la secțiunea interpretare a Festivalului de la Mamaia. În luna mai 1999 a apărut primul album al trupei, intitulat Valahia. În mai 1999 se lansează albumul de debut cu hiturile „Banii și fetele” și „La mare, la soare”. Boybandul Valahia prinde momentul fenomenului pop-dance din plin și se lansează pe plan național în aceeași perioadă cu Andre.

N&D  – „Vino la mine”

N&D a fost înființată în anul 1999 de către Nicolae Marin alias NiCK. Delia Matache a fost a doua solistă a grupului. Piesele lor „Vino la mine”, „Vreau să plâng” sau „Nu e vina mea” au devenit mega hituri și sunt și în prezent amintite cu nostalgie de cei care au dansat pe ritmurile lor în discotecile de la acea vreme. Delia Matache a decis în 2003 să părăsească trupa care a consacrat-o și să se concentreze pe cariera solo. Se zice că a fost sfătuită chiar de Andra, cea care a apreciat vocea ei. NiCK a refăcut formula trupei alături de Deea, o tânără blondă care semăna cu Delia Matache. Proiectul nu s-a bucurat însă de același succes, iar trupa s-a destrămat după doar câțiva ani.

Loredana Groza, BUG Mafia – „Lumea e a mea” 

Înainte de anii90, Loredana Groza lansează piesa „Bună seara, iubito!”, cântată în duet cu Ion Caramitru, care este considerat cel mai celebru șlagăr al Loredanei. Piesa a fost interzisă timp de șase luni, din cauza versurilor șocante, puternice, prea directe pentru acele vremuri. Abia în 1988, după ce cântecul devenise celebru în sălile de spectacole, autoritățile au permis imprimarea pe vinil, care s-a vândut într-un tiraj demențial pentru acele timpuri. La televiziune piesa a apărut abia la sfârșitul lui ’88. Cu zece ani mai târziu, cântăreața cucerea publicul alături de băieții de la BUG Mafia, cu care lansa piesa „Lumea e a mea”, cunoscută publicului și ca „Ridică-mă la cer” – vers din refrenul piesei. A devenit unul dintre cele mai fredonate cântece în rândul tinerilor și adolescenților. Melodia „Lumea e a mea” a rămas ca fiind una de referință în hip-hop-ul românesc.

3 Sud Est – „Ai plecat”

3 Sud Est, formație de muzică pop și dance, formată în septembrie 1997, a fost una dintre cele mai de succes formații românești. La un moment dat, membrii ei au fost supranumiți „Regii muzicii dance“. În primii ani de la fondare, formația a bătut mai multe recorduri la capitolul de vânzări: 800.000 de casete audio și CD-uri vândute în toată țara. Printre cele mai cunoscute melodii ale formației se numără „Ai plecat”, prima melodie făcută de 3SE de pe albumul „3rei Sud Est” din anul 1998. Piesa atinge apogeul de popularitate în aprilie 1998 și rămâne în topuri mai mult de un an. De asemenea, a câștigat premiul pentru Şlagărul anului la Festivalul Mamaia 1998. În Romanian Top 100 piesa rămâne timp de 5 săptămâni pe locul 1.

Andre – „Liberă la mare” 

La finele anilor90 pe piața muzicală din România apare formația de dance Andrè, alcătuită din Andreea Bălan și Andreea Antonescu. În vara anului 1999, apare piesa „Liberă la mare”, un cântec-semnătură al grupului. Piesa a fost interpretată la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat locul 1 la secțiunea „Șlagăre”. Astfel, „Andreele” au devenit cele mai tinere soliste care au câștigat trofeul. Piesa a devenit hit, în pofida faptului că nu avea un videoclip. Trupa a primit în 2002 patru discuri de platină și unul de aur pentru cele 1.200.000 de exemplare vândute.

Iris şi Felicia Filip – „Baby”

Formația românească de muzică rock a fost înființată încă în 1977 la București. Iris a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care l-a avut ca solist vocal pe Cristian Minculescu. În 1996, în cadrul unui concert, membrii trupei au făcut ceea ce nu a mai făcut nicio trupă rock românească până atunci – o invită pe solista de operă, soprana Felicia Filip să cânte alături de ei. Piesa cântată în această formulă devenise un adevărat hit.

.Holograf – „Ti-am dat un inel”

Trupa a fost înființată încă în 1978, fiind una dintre primele trupe rock românești. După o colaborare cu Gabriel Cotabiță, la trupă s-a alăturat solistul Dan Bittman, care până atunci fusese solist la Iris. Interesant este că între 1991 și 1993 Holograf a cântat în Olanda. Ulterior, trupa revine în România și în 1995 lansează albumul „Stai în poala mea”, care, după cum o spun chiar cei de Holograf, marchează o schimbare de stil, de la hard rock spre un sunet mult mai modern. Membrii trupei cuceresc inimile românilor cu albume și melodii ale căror refrene le fredonau milioane de ascultători. În 1998 holografii lansează albumul „Supersonic”, al cărui single „Ți-am dat un inel” a devenit un adevărat hit și s-a bucurat de un succes extraordinar din partea publicului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.