Alexandru Răducanu este unul dintre puținii supraviețuitori ai deportării romilor din România în Transnistria, în perioada anilor 1942-1944. Avea 11 ani și se afla cu familia în Oltenia când a fost prins de valul de deportări înfăptuit de autoritățile române, conduse la acea vreme de Ion Antonescu. „Acum nu-i om care să spună tot ce s-a întâmplat acolo, cât de învățat n-ar fi, acolo era o mare strășnicie!”, povestește bătrânul, care la revenirea din Transnistria a rămas în Otaci, pe malul Nistrului. Aici și-a întemeiat o familie cu Maria, născută în lagărul transnistrean.
„Holocaustul Romilor a fost un Holocaust ignorat, atât de autorități, cât și de comunitatea romă” afirmă Ion Duminică, șeful secției Minorități Etnice din cadrul Institutului Patrimoniu Cultural. Potrivit acestuia, în prezent în Republica Moldova mai sunt în jur de 200 de supraviețuitori ai Holocaustului Romilor, marea lor majoritate fiind copii în momentul deportării. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, regimul fascist al mareșalului Antonescu a deportat în Transnistria peste 25.000 de romi. Mai mult de jumătate dintre ei au murit în chinuri groaznice din cauza foamei, frigului, bolilor sau a crimelor.
„Mulți spun că trebuie să cunoaștem Holocaustul, pentru ca acest fenomen să nu se mai repete, dar asta este o frază formală” consideră Ion Duminică. „El se repetă și astăzi: Rwanda, Siria, Irak, Afganistan. Popoare care pe criteriu etnic, lingvistic sau religios sunt masacrate”.