criticau puterea în URSS
Dacă frica a de ajunge în exil sau a fi omorât, probabil, nu se mai resimte, oamenii continuă să se autocenzureze din frica de a-și pierde locul de muncă sau pur și simplu… din inerție. Totuși, timpurile trecute nu au reușit să-i uniformizeze pe toți, mai ales pe cei care au găsit mereu forme de a spune ce au de spus. Nina Misail este una dintre ei.
Astăzi Nina Misail este profesoară de limba rusă la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă" din orașul cu același nume. Până recent a predat aici și Educația civică. În cei peste 55 de ani de muncă în sistemul de învățământ, prin mâinile ei au trecut mii de elevi, copiii și nepoții acestora și alte câteva mii de cărți, manuale și caiete la control. Totuși, femeia își amintește de vremurile sovietice în cele mai mici detalii, cu bune și rele.
La fel ca astăzi, în tinerețe profesoara Nina Misail era cunoscută pentru sinceritate și îndrăzneala de a spune ce gândește. Atenționările și îngrijorările colegilor și cunoscuților nu o motivau să fie mai prudentă. Amintindu-și despre asta, în timp ce discutăm în biblioteca liceului, îl caută printre rafturi pe George Coșbuc, poetul interzis în perioada sovietică.

Dar în perioada lui Stalin, lucrurile erau cu totul diferite. Sociologul explică în cartea „Nici eroi, nici trădători. Scriitori moldoveni și puterea sovietică în epoca stalinistă" cumau început să fie publicați, în perioada stalinistă, scriitorii de pe partea cealaltă a Prutului.
O directivă a Comitetului Central al Partidului Comunist Moldovenesc din mai 1941 a recomandat să fie făcute demersurile necesare pentru a studia patrimoniul clasic al literaturii moldovenești și să pregătească pentru publicare operele reprezentative. Dar clasicii literaturii moldovenești întârziau să apară. Ei nu au fost editaţi nici în 1946 și nici în 1949, când a apărut o altă rezoluţie a partidului în acest subiect.

ЛЕНИН
Когда я кричу,
то не могу думать о том,
О чем я кричу.
Поэтому я говорю шепотом,
Или молчу.
Особенно тогда,
Когда с Лениным разговариваю.
LENIN
Când eu strig,
nu pot să mă gândesc
la ce eu strig.
De aceea, eu vorbesc în șoaptă
sau tac.
În special
atunci când eu vorbesc cu Lenin.
Editarea celui de-al doilea volum al antologiei, conţinând operele unor scriitori moldoveni din secolul al XIX-lea, a fost amânată de pe un an pe altul, până în 1952. Chiar și atunci, scriitori ca V. Alecsandri și M. Eminescu, consideraţi suspecţi în acea epocă, au fost lăsaţi la o parte pentru vremuri mai bune.
Petru Negură mai povestește că în perioada sovietică se dădeau granturi pentru literatură. Accesarea acestora venea cu niște condiții, cum ar fi să scrie literatură oficioasă. Prin urmare, unii scriitori de-ai noștri care sunt considerați astăzi patrioți, pro-români, au avut poeme despre luna în care s-a născut Ilici, despre colhozuri și patrie. Acesta era un compromis pentru ei cu regimul sovietic și în așa mod „ungeau ochii cenzorilor".
„Libertatea de exprimare era la bucătărie. Critica regimului, liderilor, ideologiilor sovietice cumva era greu de conceput. Îndrăzneți erau puțini și ei au devenit victimele regimului. Cei care au îndrăznit să critice regimul au fost declarați dușmani ai Uniunii Sovietice. Unii dușmani ai poporului au fost judecați, iar cei mai fericiți au fost expulzați", ne reamintește istoricul Sergiu Musteață.
Epurările sub forma lagărelor de reeducare, deportărilor, lichidarea oponenților politice aveau scopul de a-i consolida puterea lui Stalin. În teorie, epurările au conservat și purificat partidul comunist, dar și statul sovietic. În practică, Stalin scăpa de cei ale căror idei și comportări erau considerate o amenințare la adresa propriei lui autorități. Citește și „O scurtă istorie a URSS".
În schimb, femeia își amintește că la adunări „se decidea așa cum credea directorul școlii, președintele, iar ceilalți trebuiau doar să ridice mâna". Asta se întâmpla, pentru că… „начальники знают" (în rusă), adică șefii știu mai bine. „Așa spuneau, că ei sunt șefi și ei trebuie să știe, să gândească, dar noi trebuie, așa chiori, să-i urmăm. Asta ne-a rămas ca moștenire", a concluzionat profesoara.
Înainte de a merge la o tabără internațională am participat la un instructaj. Ne-au învățat cum să ne îmbrăcăm, cum să ne purtăm, cum să mâncăm, ce să vorbim și ce să nu spunem, în nici un fel de circumstanțe. Eu chiar eram sigură că Uniunea Sovietică este cea mai tare forță a lumii și că există alte state care, din invidie, ne vor răul. Eram sigură că „la noi" știința, medicina, cultura sunt la cel mai înalt nivel.
Legat de libertate – nu exista nici un fel de libertate. Nici măcar acasă, în perimetrul privat. Părinții se ascundeau de copii, ca ultimii să nu scoată ceva interzis din casă. Toți aveau niște pilde cu oameni care s-au răzvrătit sau au fost împotriva sistemului și au pățit ceva grav, așa că majoritatea se abținea de la a fi altfel.
În schimb, în fiecare dintre noi era o sămânță, o sete și o dorință de libertate, care ne-a alimentat și ne-a făcut să înțelegem cum vrem să fim, când o să creștem și o să putem fi liberi.
„Infecția înseamnă… când cineva te impune să gândești altfel decât vrei tu, pentru că există interese de clan, de partid, de grupuri, de nenea care trebuie să fie primar sau președinte."