O lume pentru care nu suntem pregătiți
Foto: GeoLab, Tbilisi / Tatiana Beghiu
și locuiește în Tbilisi, capitala Georgiei.
Uneori lucrează de acasă, însă locul lui preferat este centrul cultural multifuncțional „Fabrika", o fostă fabrică sovietică, transformată într-un spațiu multifuncțional pentru tineri. Zice că ceea ce face este „dreamjob-ul" lui, întrucât poate munci oricând, oriunde, fiind conectat la internet.
Ne-am întâlnit la „Fabrika", un loc plin de tineri, turiști, cu fotolii confortabile și cu multă culoare și verdeață. Geamurile sunt largi și permit luminii de afară să pătrundă. George își lasă geaca pe scaun, pune rucsacul peste ea, iar computerul îl ia pe brațe și ne arată pagina de Facebook a restaurantului pe care-l promovează. Dar înainte de toate își comandă un cocktail. Zice că părinții lui nu prea înțeleg ce anume face el, însă știu sigur că asta se întâmplă în internet și este legat de marketing.
„Oamenii abia descoperă aceste profesii acum (SEO analysis, Social Media Marketing). Unele companii abia conștientizează cât este de important să ai reclamă, nu doar billboard-uri. Este important să ai totul în internet, pentru că astăzi tot ce se întâmplă se întâmplă în internet."
„Noi ne străduim să găsim oameni cu profesii noi și-i invităm să devină lectori. Toți profesorii noștri sunt practicieni. Pe parcursul zilei ei sunt la jobul lor, iar seara predau."
Sandro este profesor și la Facultatea de Business la Universitatea de Stat Ilia din Georgia. Îi învață pe studenți este comunicarea online. „Pentru omul care face business este foarte important să știe cum poate să-și construiască comunicarea cu viitorii clienți. Poate cu ajutorul wordpress ar putea să construiască o pagină web elementară care va conține informație despre produsele lui. De asemenea, social media îl poate ajuta. Toate acestea se învață la universitate, la fel și cum pot fi identificați potențialii clienți."
Cursul pe care-l predă Sandro Asatiani la Universitate este opțional, pentru că, zice el, universitățile sunt, în general, mai conservatoare și pentru introducerea unei noi specializări este nevoie de acreditări, curriculum, comisii și ar fi un proces complicat.
Universitățile nu pregătesc specialiști exact pentru aceste joburi noi, apărute odată cu internetul, iar companiile de digital marketing nu găsesc angajați. Ei sunt nevoiți să-i instruiască direct la locul de muncă.
Mai mult, în contractele de muncă specialiștii SMM și SEO sunt, de fapt, specialiști în servicii informaționale sau în sisteme informatice. Asta se întâmplă, pentru că în Clasificatorul ocupaţiilor din Republica Moldova nu există așa profesii/specialități.
la Universitatea de Stat
din Moldova, este studiat
în cadrul specialității Comunicare, Facultatea
de Jurnalism și Științe
ale Comunicării.
Științe ale Comunicării, FJȘC, USM în anul 2018.
la specialitatea Comunicare, FJȘC, USM.
Curricula pentru cursul de social media, potrivit Elenei Filatov, conține informații despre cum se fac optimizările, care sunt căile de optimizare, care sunt secretele Google cu care pot lucra comunicatorii, pe ce pun accentul și altele.
Politici care vizează creșterea rapidă a nivelului de educație și abilități ale persoanelor de toate vârstele, în special în ceea ce privește STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), cât și abilități soft non-cognitive, ceea ce le permite oamenilor să-și utilizeze capacitățile umane unice.
Punctele de intervenție trebuie să aibă loc în programele școlare, în formarea cadrelor didactice și este necesară o reinventare a formării profesionale pentru tineri, viitorul celei de-a patra revoluții industriale.
Cea de-a patra revoluție industrială se referă la: fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenţa artificială, Internet of Things (IoT), digitalizarea şi automatizarea.
„Studenții sunt undeva la mijloc de responsabilitate și iresponsabilitate. Ei absolvesc facultatea și se gândesc: „Cred că nu mă ia nimeni la serviciu din cauză că nu am stagiu de muncă". Mai mult, noi îi învățăm că domeniul PR-ului este foarte larg și nu se regăsesc în el doar în SEO și SMM sau doar copywriting. Ei vor să încerce și alte domenii gen: events marketing și promovare pe online. Vor să încerce publicitate clasică și atunci... se pierd", a declarat Elena Filatov, lectoră la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.
„Mi-e frică să-mi imaginez care sunt joburile viitorului, pentru că mi se învârtește capul când mă uit la seriale utopice sau despre viitor, precum „Black Mirror", în care omul are, pur și simplu, un cip în ochi și el vede tot (vezi foto).
Eu cred că joburile viitorului sunt cele creative. Uite, chiar în domeniul nostru, foarte multe lucruri se optimizează digital, ca omul să nu depună prea mult efort. Roboții din computer să facă sarcinile, ca tu să te ocupi de ceea ce îți place.
Jobul viitorului poate fi în domeniul Social Media Marketing, pentru că implică cumva înțelegerea socială și culturală dintr-o anumită zonă, pe care tu o simți și știi ce mesaj să dai oamenilor ca ei să rezoneze cu el. Asta este tare fain, pentru că noi toți, în școală, atât de mult ne-am dorit să fim mai mult creativi și mai puțin să învățăm lucruri pe de rost."
Acestea au oportunitatea de a folosi noile tehnologii, inclusiv automatizarea, de a îmbunătăți calitatea locurilor de muncă tradiționale și își măresc abilitățile angajaților pentru a-și atinge potențialul maxim pentru a îndeplini noi sarcini de muncă cu valoare adăugată ridicată.
În cele din urmă, guvernele, industriile și lucrătorii ar trebui să se asigure că locurile de muncă de mâine sunt destul de remunerate, presupun un tratament cu respect și decență și oferă un spațiu realist pentru creșterea, dezvoltarea și împlinirea personală.