noastră și a vecinului.
Explicăm și căutăm soluții

Piața Huanan din Wuhan este una dintre piețele umede din China, unde animalele vii, o bună parte exotice, sunt sacrificate în condiții insalubre și apoi vândute pentru consum. Până la sacrificare, animalele sunt ținute în cuști suprapuse, astfel alimentând procesul de schimb de sânge, excremente, alte fluide și, respectiv, boli, între acele vietăți. Așadar, riscul pentru oameni de infectare cu viruși de proveniență animală este unul foarte ridicat.
Anii `70 au fost complicați pentru poporul chinez. Peste 36 de milioane de oameni au murit din cauza foametei, iar guvernarea comunistă chineză eșua în asigurarea cu hrană a mai mult de 900 de milioane de cetățeni. În 1978, când colapsul era aproape, în încercarea de a salva ce a mai rămas, regimul a renunțat la control și a permis agricultura privată. Apoi, în 1988, guvernul chinez a promulgat Legea pentru „protecția vieții sălbatice". Aceasta permitea fermelor mici să prindă și să crească animale sălbatice, cât companiile mari dominau în producerea cărnii de porc și de pui. Aceeași lege proteja oamenii implicați în „dezvoltarea și utilizarea resurselor sălbatice", întrucât animalele sălbatice au fost declarate „resurse ale statului".
Oamenii au început domesticirea și reproducerea animalelor sălbatice de o varietate foarte mare, iar fermele mici s-au transformat în fabrici mari. Industrializarea a dus la comerțul ilegal cu animale sălbatice rare cum ar fi tigri, rinoceri și pangolini. La începutul anului 2000, aceste piețe erau pline de animale sălbatice și atunci s-a întâmplat inevitabilul.
În 2002, într-o piață similară cu cea din Wuhan, a izbucnit virusul SARS, răspândindu-se în 29 de țări și omorând aproape 800 de oameni. Atunci, specialiștii au găsit urme de virus în pisicile civete, iar oficialii chinezi au închis rapid piețele și au interzis fermele de animale sălbatice. Temporar, desigur. Pentru ca, la câteva luni de la izbucnirea virusului, guvernul Chinei să dea iarăși undă verde la crescut și reprodus 54 de specii de animale sălbatice, inclusiv pisica civetă. În 2004, industria de animale sălbatice ajungea la 100 de miliarde de yuan (12 miliarde de euro astăzi) și exercita o influență importantă asupra guvernării. În 2016, guvernul a sancționat creșterea unor specii pe cale de dispariție ca tigrii și pangolinii, aceștia continuând să fie comercializați ilegal. În 2018, industria a crescut până la 148 de miliarde de yuan (18 miliarde de euro) și a dezvoltat tactici pentru a păstra piețele.
Ce a urmat, deja știm cu toții. Merită reiterat doar că autoritățile din Wuhan au închis piața Huanan și au dezinfectat-o pe 1 ianuarie 2020, iar vânzarea animalelor sălbatice a fost interzisă abia pe 22 ianuarie și iarăși temporar.
În același timp, o întrerupere permanentă a „piețelor umede" ar priva consumatorii chinezi de un sector alimentar care reprezintă 30-59% din livrările alimentare și ar putea duce la o explozie a unei piețe negre de animale exotice. Așa cum s-a întâmplat după interdicția din 2003, ca răspuns la SARS , precum și în 2013-14, ca răspuns la gripa aviară H7N9.
de la pacientul 0 până la declararea stării de urgență
Acesta ar fi fost infectat pe 17 noiembrie 2019.
Totuși, primele infectări locale au început la sfârșitul lunii februarie.
O altă versiune este că, pe 31 ianuarie, doi chinezi înrudiți, cazați într-un hotel din York, au fost înregistrați ca primii infectați în Anglia.
La 18 februarie, un bărbat (38 de ani) a mers la un spital din Codogno, Lombardia, cu simptome severe de gripă. Peste câteva ore de la tratamentul prescris, bărbatul a revenit la spital, iar peste două zile s-a aflat că este infectat și a fost transferat în secția de terapie intensivă. El a devenit cunoscut ca „Pacientul 1". „El ar putea fi, de fapt, Pacientul 200", a spus Fabrizio Pregliasco, un epidemiolog.
Marea Britanie:
8 227 cazuri de infectare cu COVID-19
433 cazuri decese
135 cazuri tratate
(date valabile la 25 martie 2020)
Foto: News.sky.com
La 7 ianuarie, oficialii au anunțat că au identificat un nou virus, potrivit OMS, numit coronavirus.
La 30 ianuarie, OMS a declarat coronavirusul o urgență globală, deoarece cifra de decese din China a ajuns la 170, cu 7 711 cazuri pozitive în țară, unde virusul s-a răspândit în toate cele 31 de provincii.
La mijlocul lunii februarie sunt închise universitățile și școlile din țară. În mai multe regiuni chineze, oamenii au început să lucreze de la distanță. Au fost adoptate restricții de călătorie, ajungând la controlul mișcării la aproape jumătate din populația Chinei.
Autoritățile au anunțat construirea unui spital temporar, Spitalul Huoshenshan. Acesta a fost finalizat în 10 zile. În total, au fost construite 14 spitale temporare în China.
La începutul lunii februarie, Coreea de Sud restricționează accesul străinilor veniți din provincia Hubei. Răspândirea virusului a început pe 18 februarie când un membru al unei confesiuni religioase a infectat alți oameni, participând la un eveniment major religios în orașul Daegu, al patrulea cel mai mare din Coreea de Sud.
Autoritățile au închis mall-urile, școlile, unitățile militare și alte instituții. Oamenilor li s-a cerut să rămână acasă.
El a recomandat persoanelor de peste 70 de ani să nu meargă în croaziere și a spus că școlile nu ar trebui să ia elevii în călătorii în străinătate. Johnson a recomandat oamenilor care se simt bolnavi să rămână acasă.
Ideea pe care merge Marea Britanie este imunitatea colectivă. Cercetătorul științific, Sir Patrick Vallance, a declarat, pe 13 martie, că unul dintre „lucrurile cheie" pe care Marea Britanie trebuia să le facă sunt dezvoltarea „unui fel de imunitate, astfel încât mai multe persoane să fie imune la această boală și să reducem transmiterea".
Totuși, spre sfârșitul lunii martie situația în Marea Britanie se schimbă.
Dar premierul Sánchez a refuzat să oprească adunările mari, precum meciurile de fotbal și mitingurile politice.
La 22 februarie, guvernul a anunțat un nou decret care impunea carantina a peste 50.000 de persoane din 11 municipalități din nordul Italiei. Sancțiunile pentru încălcări variază de la o amendă de 206 EUR la trei luni de închisoare. Militarii și forțele de ordine italiene au fost instruite să asigure și să pună în aplicare blocajul.
Din ianuarie până la jumătatea lunii martie, Statele Unite au lucrat la propriile kituri de testare, refuzându-le pe cele internaționale. Chiar dacă până la 20 martie, au fost produse peste 100 de mii de teste, acestea au fost insuficiente.
China:
81 281 de cazuri de infectare cu COVID-19
3 281 decese
73 650 cazuri tratate
(date valabile la 25 martie 2020)
China a construit în timp record spitale pentru tratarea pacienților cu coronavirus.
Foto: Getty Images
Testarea coronavirusului a fost accesibilă și gratuită.
Coreea de Sud aplică, de asemenea, o lege care acordă guvernului accesul la date: imagini CCTV, date de urmărire GPS de la telefoane și mașini, tranzacții cu carduri de credit și alte detalii personale ale persoanelor confirmate că au o boală infecțioasă. Autoritățile pot face apoi o parte din aceste informații publice, astfel încât oricine ar fi putut fi expus să poată fi testat.
Persoanele găsite pozitive sunt plasate în carantină și monitorizate de la distanță printr-o aplicație sau verificate periodic prin apeluri telefonice până când un pat de spital devine disponibil. Când se întâmplă acest lucru, o ambulanță ridică persoana și o duce la un spital.
La 19 martie, 64.621 de persoane din Marea Britanie au fost testate pentru coronavirus. Numărul testelor a crescut de la puțin peste 1.000 pe zi la sfârșitul lunii februarie, când au început testele, la peste 6.000 pe zi până la jumătatea lunii martie.
Guvernul intenționează să crească acest lucru la 10.000 pe zi inițial, cu un obiectiv de a ajunge la 25.000 de teste pe zi în patru săptămâni. Totuși, persoanelor care suferă simptome ușoare de coronavirus în Marea Britanie li se recomandă să se autoizoleze acasă, iar politica actuală este aceea că nu vor fi testate, pentru că nu există resurse suficiente pentru toată lumea care prezintă simptome.
Statele Unite au înregistrat o creștere rapidă a cazurilor de coronavirus în ultima săptămână, trecând de la aproximativ 1.000 la mult peste 26.000 începând cu 22 martie, potrivit Universității Johns Hopkins. Acest lucru se datorează în mare măsură procesului de testare în toată țara.
Guvernul SUA, în special administrația președintelui Donald Trump, a fost criticat pentru un răspuns lent, dar a acționat în ultimele zile, reducând restricțiile privind testarea vaccinurilor și trecând la pachete de beneficii pentru lucrători, angajatori și corporații internaționale.
Statele Unite ale Americii:
55 416 cazuri de infectare cu COVID-19
789 decese
379 cazuri tratate
(date valabile la 25 martie 2020)
Foto: David Ryder / Getty Images
7 măsuri stricte impuse de autoritățile Chinei:
1. Trenurile nu staționau în Wuhan.
2. China a izolat secții întregi din spital pentru a controla virusul. Un lucru important menționat de specialiști este rapiditatea. Ei trebuiau să depisteze cât mai rapid cazurile, să le izoleze și să le trateze.
3. China a înființat sisteme de supraveghere la scară largă, pentru identificarea și urmărirea persoanelor care ar fi putut intra în contact cu o persoană infectată. Dacă o persoană a făcut o greșeală în formularele sale, mecanismul alertează.
4. Amânarea asistenței medicale non-urgente și a mutat multe vizite la medic în regim online. Totuși, această măsură a avut consecințe negative. Un om cu boală renală din China a murit, pentru că nu a putut face dializă în timpul focarului.
5. Oamenii au schimbat rapid locurile de muncă pentru a ajuta în timpul focarului. Alte provincii au trimis 40.000 de lucrători medicali în centrul focarului, mulți dintre ei fiind voluntari. Muncitorii din domeniul transportului, agricultură au obținut noi funcții.
7. Cei care au ascuns că au fost în focare au fost pedepsiți.
Tot vineri, Spania declară stare națională de urgență pentru 15 zile, ceea ce înseamnă că guvernului național i s-a permis să înlocuiască guvernele regionale pentru a lua orice măsuri pentru a stopa răspândirea virusului. Baruri, săli de sport, restaurante, cinematografe, grădini zoologice și teatre au fost închise din 14 martie, în orașul Madrid.
Toată lumea trebuie să rămână acasă. Se permite mersul la magazinul alimentar, farmacie. Oamenii pot ieși din casă dacă îngrijesc o persoană în vârstă sau bolnavă. De asemenea, este permisă plimbarea unui animal de companie.
Pentru a aplica aceste reguli, poliția și dronele cutreieră străzile pentru a mustra și a amenda pe oricine este prins că rătăcesc pe afară. De asemenea, autoritățile au creat aproximativ 30.000 de blocuri rutiere, astfel încât nimeni nu conduce, în secret, în altă locație.
Mașinile de poliție au megafone prin care se strigă și se insistă ca oamenii să rămână acasă. Spre deosebire de Italia și Franța, nu este necesar să aveți o hârtie specială pentru a indica motivul pentru care ați părăsit casa.
Spania și-a închis complet granițele terestre (cetățenii spanioli au voie să se întoarcă acasă), iar traficul aerian și portuar este în prezent limitat cu posibilitatea închiderii complete în curând.
În noaptea dintre 7 și 8 martie, guvernul a aprobat un decret de instituire a carantinei în Lombardia și alte 14 provincii din Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont și Marche, implicând peste 16 milioane de oameni.
La 19 martie, armata a fost dislocată în orașul Bergamo, cel mai afectat oraș. Primarul orașului, Giorgio Gori, a declarat că numărul adevărat de morți ar putea fi mult mai mare decât a fost raportat. Camioanele armatei transportau cadavrele în crematorii din alte câteva orașe, deoarece cimitirele din oraș erau pline.
La 21 martie, s-au anunțat restricții în blocarea la nivel național, prin oprirea tuturor producțiilor, industriilor și afacerilor neesențiale din Italia.
La începutul lunii martie, Primăria orașului Seoul a cerut pedepsirea unei secte religioase pentru omor, vătămare și încălcarea Legii privind controlul bolilor infecțioase. Pe 9 martie, autoritățile anunță că 63% dintre cazuri sunt legate de mișcare nouă creștină Shincheonji, a cărei lideri au fost acuzați de omor mai devreme.
Până la 20 martie, peste 171 de țări au interzis intrarea cetățenilor Coreei de Sud.
Dar, peste două zile, Prim-ministrul anunță măsuri de blocare la nivel național, cerând cafenelelor, barurilor și restaurantelor să se închidă. Pe 20 martie, majoritatea școlilor și universităților au fost închise.
Începând cu 19 martie 2020, Departamentul de Stat recomandă cetățenilor americani să evite toate călătoriile internaționale. Guvernul SUA a sfătuit împotriva oricărei adunări a mai mult de 10 persoane, închiderea școlilor și afacerilor.
Spania:
47 610 cazuri de COVID-19
3 434 decese
5 367 cazuri tratate
(date valabile la 25 martie 2020)
Foto: Associated Press

În nordul orașului Goyang, șoferii intră într-o parcare unde sunt întâmpinați de lucrătorii din domeniul sănătății îmbrăcați în costume hazmat. Șoferii conduc apoi către mai multe stații unde asistenții în costume de protecție din plastic, măști și scuturi pe față înregistrează șoferii, le verifică temperatura și le iau mostre din gât și din căile nazale.
Acesta este un spațiu de testare coronavirus. Oficialii spun că este mai sigur și mai rapid să testeze virusul în timpul transferului, decât într-un spital sau o clinică de sănătate.
„Există mai puține contacte față în față”, a spus Lee Jae-joon, primarul orașului Goyang. „Dacă se acționează într-un loc de testare în interior, există riscul de infectare reciprocă în sala de așteptare.”
În timpul deplasării, pasagerii și șoferii parcurg întregul proces de testare în câteva minute, fără a ieși vreodată din mașini. Acest lucru limitează expunerea lucrătorilor la virus, spune Lee Eun-sook, un chirurg voluntar.
Noul focar de coronavirus pune presiune asupra sistemului de sănătate coreean.
Ca răspuns la criză, Coreea de Sud are peste 500 de locuri de testare a coronavirusului, unde au examinat peste 100.000 de oameni. Când s-a deschis drive-through-ul pe 26 februarie, au fost testați până la 384 de persoane într-o singură zi.
Rezultatele revin în trei zile și sunt trimise prin SMS. Lucrătorii din domeniul sănătății înregistrează vizitatorii într-un chestionar despre istoricul și simptomele călătoriei lor. Doar cei considerați a fi în pericol vor fi testați.
Cei care au vizitat Daegu, de exemplu, sunt considerați mai vulnerabili, deoarece 73% din toate cazurile de coronavirus din țară provin din acest oraș din Sud, potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din Coreea de Sud.
Coreea de Sud:
9 137 cazuri de COVID-19
126 decese
3 730 cazuri tratate
Foto: thehill.com
Astfel, întrebarea cheie pentru epidemiologi acum este cum va influența revenirea la viața normală, de până la criză, asupra vitezei de răspândire a virusului în rândul populației care nu a fost foarte afectată de COVID-19.
În urma unui studiu, oamenii de știință de la WHO Collaborating Centre for Infectious Modelling, au ajuns la două concluzii. În primul rând, măsurile severe de carantină au fost foarte eficiente. În Pekin și alte cinci provincii care au fost mai afectate de COVID-19, a fost depistată o corelare puternică între încetinirea creșterii numărului infectaților și scăderea numărului pasagerilor în metro. În al doilea rând, cercetătorii au observat că, peste două săptămâni, când numărul pasagerilor în metro a început să crească încet, corelarea dintre acesta și numărul infectaților a dispărut de tot.
Italia:
69 176 cazuri de COVID-19
6 820 decese
8 326 cazuri tratate
(date valabile la 25 martie 2020)
Militarii italieni transportă persoanele decedate în alte crematorii din alte orașe.
Foto: Rex Features
1 caz de COVID-19
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat o hotărâre prin care se determină riscul înalt pentru populația RM privitor la importul și răspândirea infecției COVID-19 și a constatat gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național.
1 caz de COVID-19
3 caz de COVID-19
Este aprobat Ordinul cu privire la acordarea suplimentului financiar în mărime de 100% la salariu de funcție, personalului medical implicat în supravegherea, tratamentul și controlul infecției cu COVID-19.
4 caz de COVID-19
6 cazuri de COVID-19
8 cazuri de COVID-19
Are loc sistarea unor puncte de trecere a frontierei de stat, precum și a curselor aeriene cu statele europene începând cu 16 martie și interzisă îmbarcarea și transportarea străinilor.
Se cere anularea evenimentelor publice și activităților organizate, întrunirilor religioase.
12 cazuri de COVID-19
23 cazuri de COVID-19
29 cazuri de COVID-19
A doua zi după scrutinul care a propulsat un socialist în fotoliul de parlamentar, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova a luat decizia de a-i solicita Guvernului să facă demersurile necesare pentru a fi instituită stare de urgență.
În aceeași zi, aproximativ pe la ora 18, a avut loc ședința Guvernului în care s-a aprobat instituirea Stării de urgență pentru 30 de zile. În aceeași zi, s-a votat modificarea legii prin care se interzicea organizarea alegerilor în perioada Stării de urgență (în ziua următoare, modificarea legii este abrogată și în continuare se interzice organizarea alegerilor în perioada de Stare de urgență).
30 cazuri de COVID-19
Se prelungește vacanța elevilor cu încă o săptămână.
36 cazuri de COVID-19
49 cazuri de COVID-19
66 cazuri de COVID-19
Este restricționat transportul public în Chișinău. Autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie, de la ora 7:00 până la 10:00, după care va fi sistat. La ora 16:00 va fi reluat până la ora 19:30, după, iarăși va fi sistat, în perioada de weekend.
80 cazuri de COVID-19
Republica Moldova a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou pe 17 marte.
Satul Păulești din raionul Călărași intră în carantină.
94 cazuri COVID-19
Încă două sate au intrat în carantină din cauza virusului COVID-19. Este vorba despre satele Talmaza, din r. Ștefan Vodă, și Pohorniceni, din raionul Orhei.
109 cazuri de COVID-19
125 cazuri de COVID-19
Președintele Igor Dodon a semnat un decret privind antrenarea militarilor la acțiunile de combatere a COVID-19. Astfel, peste 1500 de militari și circa 160 unități de tehnică militară pentru a asigura patrularea în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, în parcuri, spații de agrement și alte zone mai aglomerate de pe întreg teritoriul țării.
Transportul public în Chișinău și în Bălți este gratuit. Autoritățile au luat această decizie, pentru a nu pune în pericol viața taxatorilor. Mai mult, în stațiile de transport public vor fi amplasați polițiști pentru a asigura respectarea cerințelor de combatere a noului tip de coronavirus, iar conducătorii auto nu vor avea voie să ia pasageri decât pe scaune.
Locatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină. Satul Braniște din raionul Râșcani intră în carantină.
Copiii de grădiniță, elevii și studenții din Republica Moldova vor sta acasă până pe 31 martie 2020.
149 cazuri de COVID-19
Spitalul din Cărpineni, Hâncești intră în carantină după ce o femeie din s. Bălceni a ascuns faptul că a contactat cu o persoană infectată cu coronavirus.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea suspendării procesului educațional pe toată durata Stării de urgență, adică până pe 15 mai.
Cel de-al doilea infografic spune istoria a câțiva oameni care, la începutul lunii martie, au pornit într-o excursie la mănăstirea Poceaev din Ucraina. Pelerinajul era organizat de către un preot care slujește la o biserică din orașul Ștefan Vodă. Am reușit să identificăm 9 persoane din microbuzul care i-a transportat care s-au infectat cu coronavirus și l-au transmis persoanelor dragi. În acest caz, se remarcă câteva focare: în orașul Căușeni, în s. Tănătari, r. Căușeni, în orașul Ștefan Vodă, în s. Talmaza, r. Ștefan Vodă. Despre alte două femei care au participat la pelerinaj, din s. Varnița, Anenii Noi, nu se știe dacă au mai infectat pe cineva. De asemenea, nu am reușit să aflăm informații despre o femeie care a contactat o persoană din pelerinaj și care a ascuns acest fapt, infectând un lucrător medical.