Cine sunt și cum pot schimba viitorul țării
Cine este Generația Z și ce îi determină să iasă la vot, citește în continuare.
Generația Tăcută: 1929 – 1945
„Baby Boomers": 1946 – 1964
Generația X: 1965 – 1980
Milenialii sau Generația Y: 1981 – 1996
Generația Z: 1996 până astăzi
Sursa: PEW Research Center
Granițele dintre aceste generații nu sunt fixe și variază de la o sursă la alta.
Specialiștii din cadrul ONG-ului adaugă că Generația Z este unică, datorită modului în care ei văd și abordează problemele ca fiind interconectate. „Toate aceste chestiuni sunt împletite și tinerii alegători tind să adopte o atitudine mai progresivă față de abordarea fiecăreia dintre aceste probleme", scrie CNBC.
Ce îi interesează pe tinerii din Republica Moldova? Am fost la Universitatea de Stat din Moldova ca să aflăm. Am întrebat tinerii și cum ar trebui să fie motivați ca să participe mai activ la procesele civice și electorale.
- insuficiența oportunităților de angajare în câmpul muncii
- necesitatea unui număr mai mare de proiecte de ghidare în carieră
- un număr mai extins de proiecte guvernamentale pentru tineri
- organizarea training-urilor ce țin de abilitarea lor pe subiecte de implicare în procesul decizional, advocacy, scriere de proiecte.
Sociologa Diana Cheianu-Andrei spune despre Generația Z din Moldova și cele care vin din urmă că sunt mai sceptice în comparație cu părinții și bunicii lor, pentru că trăiesc într-un stat independent.
Pentru această generație mai există o problemă: modelul văzut în familie, adaugă specialista. „În momentul în care părinții participă activ și dau un exemplu bun, copiii fac la fel. Dacă un astfel de model nu a fost promovat în familie, unde părinții participă mai rar la vot, iar copiilor nu li s-a explicat acest lucru, atunci și participarea este mai mică. Ei nu sunt legați de agenda electorală, dar depind de familie". Sociologa spune că un alt factor ar fi faptul că tinerii nu văd rezultatul final al votului, motiv pentru care nu-și exercită dreptul la vot.
Foto: Valentina Ursu/ RFE/RL

Dar subiectul lipsei locurilor de muncă și a exodului a ajuns, de-a lungul timpului, de multe ori în programele electorale ale politicienilor, inclusiv fiind direcționate spre tineri. De exemplu, putem să vedem programele electorale ale celor doi candidați ajunși în turul II al alegerilor generale locale pentru Chișinău în 2019. Unul dintre candidați a avut două promisiuni direcționate spre tineret: „program municipal de suport al tinerilor pentru procurarea sau construcția locuințelor”; „compensație la plata chiriei pentru tinerii specialiști, angajați în instituțiile publice bugetare municipale”. Al doilea candidat a promis: „amenajarea de facilități sportive în parcuri, astfel încât tinerii și adulții să beneficieze de astfel de facilități peste tot în Chișinău, la maximum 15 minute de mers pe jos acasă”. Tot acest candidat a promis „parcări ecologice de reședință” și a vorbit în programul lui electoral despre ecologie. S-ar putea ca și tinerii din SUA să fie interesați de programul electoral al acestui candidat!
Totuși, sociologa Diana Cheianu-Andrei spune că, pentru a motiva Generația Z, reprezentanții partidelor politice trebuie să se axeze mai mult pe problemele tinerilor și să aibă un comportament mai responsabil. „Trebuie să întreprindă pași concreți după alegeri, prin care să arate că nu numai în ajunul alegerilor îi interesează problemele acestor tineri”.
Același lucru îl susține și Roman Andriiv. „În agendele lor electorale tinerii sunt pe un loc mai jos. E vorba de cost-oportunitate, adică ei merg pe acea formulă care le aduce lor cele mai multe voturi și tinerii, din păcate, sunt o categorie mai puțin numerică, de aceea politicienii se axează pe cei mai în vârstă".

După cum a arătat evenimentul record al lui Ocasio-Cortez, există o audiență mare pentru aceste live-uri, iar alegătorii sunt dispuși să se înregistreze pentru a vota, dacă chat-ul este împânzit cu informații despre asta.

pentru tineri?

Olga Manole, coordonatoare de program la Asociaţia Promo-LEX, spune că astfel de proiecte ar putea să funcționeze și în Moldova, în special la alegerile locale. „Dacă ar fi implementate la nivel local chiar din start, aceste proiecte ar determina participarea tinerilor și în scrutinele naționale".
la Asociaţia Promo-LEX
Dacă vrem să-i cooptăm, trebuie să le demonstrăm că în această eră digitală există procese la care ei pot să contribuie.
Există diferite modalități de a o face și proiectul din Georgia este doar un exemplu”.
Foto: Future of democracy

O altă problemă ar putea fi și premiile. „Nu trebuie să punem accentul pe ele. Activismul civic și electoral nu se bazează pe o recompensă materială. Recompensa este contribuția ta la democratizarea statului", adaugă specialista.
vorbește, votează"
Pentru a participa, tinerii au fost rugați să organizeze pe telefonul mobil grupuri de 3-5 persoane. După ce au trimis mesajul „AKRON" la 89800, au primit o serie de mesaje text care au ghidat grupul printr-o conversație despre angajamentul civic, votul și problemele specifice cu care se confruntă orașul Akron din Ohio, acolo unde a fost testat proiectul la alegerile locale din 2015. Mesajele au inclus videoclipuri, interacțiuni pe rețelele sociale și o serie de întrebări. Răspunsurile au fost anonime, permițând participanților să vadă cum răspund alții la aceleași întrebări. Ulterior, pentru ziua alegerilor, proiectul a trimis participanților un link cu informații despre pozițiile candidaților legate de diferite probleme.
În acest studiu pilot, rezultatele proiectului au arătat că 40% dintre cei care au declarat că nu vor vota înainte de a participa la experiment, într-un final, și-au schimbat opinia.

Editare de Anastasia Condruc
Imagine video de Ernest Todiev

Opiniile exprimate în articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.