Rusanda Curcă este activistă. Ea locuiește în comuna Hârtop, Cimișlia. În sat a venit în anul 2019, când lucra la un proiect de educație artistică, civică și ecologică. Pandemia a fost cea care „a blocat-o” în sat. Nu înțelegea ce are să facă în Chișinău, când oamenii nu puteau nici măcar ieși afară. Dar pe neașteptate, la 24 februarie, au venit și știrile despre războiul început în țara vecină.
*În video numele Rusandei este scris greșit.
Rusanda a fost printre primele persoane care s-a mobilizat și a încercat să ajute refugiații ucraineni care au ajuns în localitate. „La 28 februarie, în Hârtop a venit o familie din Odesa cu trei copii. Apoi au venit și alții. Într-un moment dat, în sat erau găzduiți 52 de refugiați, dar au decis să rămână 24”, povestește voluntara.




Aliona a fugit din calea războiului împreună cu copiii și nepoții. Au ajuns în Hârtop la 5 martie. Aliona și alte 6 persoane au fost cazați de o localnică, iar Rusanda o ajută cu necesitățile de bază. În colaborare cu elevii de la școala profesională de la Hâncești, susținuți de fundația germană Schöck, Rusanda urmează să facă reparație și în casă Alionei.
Pe lângă sprijinul pe care l-a oferit, Rusanda, împreună cu alți activiști, a scris mai multe proiecte și a reușit, cu ajutorul unui grant european, să facă lucrări de reparație în zece case din sat unde sunt sau vor fi cazate familiile de refugiați. „Împreună cu primăria am identificat 10 case pentru găzduirea refugiaților. În patru dintre ele se fac lucrări de reparație”, spune ea, menționând că acest proiect se extinde în alte șase localități din țară.
„Casele aparțin locuitorilor acestor sate, dar care sunt peste hotare și care nu sunt împotrivă să dea în folosință aceste locuințe pe un termen mediu”, explică tânăra, care speră că după război, aceste case ar putea deveni spații de rezidență pentru artiști și activiști, care vor veni în zonă.
Din banii obținuți din granturi, dar și din donații, Rusanda le-a cumpărat refugiaților lucrurile de care au cel mai mult nevoie: haine, încălțăminte, plăpumi, tacâmuri, plite electrice și castroane. De asemenea, voluntara procură articolele necesare pentru terapia prin artă care îi ajută pe copiii refugiaților să uite de teroarea din țara lor și să se integreze mai ușor în comunitatea care i-a găzduit.
Reportaj video de Victor Gălușcă și Ernest Todiev
