ca să îți fac o excursie pe internet

Totuși, istoria locului e mult mai interesantă. Chișinăul a fost atestat pentru prima dată pe 17 iulie 1436, „lângă Bâc, situată... pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, în care se semnalează o danie întărită de domnitorii Ilie și Ștefan logofătului Oancea”. [1]


Peste o sută de ani, în 1576, o strănepoată de-a lui Vlaicu Pârcălab vinde satul Chișinău deja cu 500 de galbeni tătărești, datorită faptului că acesta s-a dezvoltat, avea mai multe mori pe Bâc și costa mai scump.
Peste o jumătate de secol, Chișinăul devine moșie mănăstirească până în secolul 19. În această perioadă populația crește și pe lângă țărani, aici se stabilesc meșteșugari, negustori, iar satul devine un mic târg, un centru comercial micuț. Treptat, devine un important centru comercial în care comerțul se consolidează. Apar cârciumile și dughenele, crește și se diversifică asortimentul mărfurilor negustorilor locali. Totuși, nu a fost mereu liniște la Chișinău. Din cauza războaielor ruso-turcești din secolele 18 și 19, Chișinăul a fost devastat de mai multe ori.


Strada Albișoara, una dintre arterele principale ale Chișinăului, leagă câteva sectoare și este populară printre șoferi. Pe partea stângă a străzii cresc blocurile etajate, mai noi sau sovietice. Pe partea dreaptă, pe malul râului Bâc, funcționează câteva piețe auto, benzinării, vulcanizări sau spălătorii auto. Strada a fost reparată recent cu peste șase milioane de euro și a devenit încă mai solicitată.
Strada era frecvent accesată și în trecut. Se spune despre ea că era un drum de țară care trecerea prin târgul Chișinăului, făcând legătura cu alte drumuri și șleahuri (n. red: drumuri de țară naturale, neamenajate, bătătorite de căruțe). Prima denumire a străzii era „Набережная” (din rus. pe faleză) sau str. Cheiului. În 1989 primește numele de „Albișoara”. Numele ar proveni de la toponimicul istoric menționat în prima atestare documentară a Chișinăului și anume „Fântâna lui Acbaș (Albaș)”. [1]
Este amplasată pe un promontoriu (colină) de pe malul râului Bâc, construită deasupra Fântânii Mari, cunoscută drept Fontalul orașului. [2]

Un panou amplasat pe mal ne informează că avem „un sector cu risc sporit de inundații”. „Leagănul Chișinăului” este situat aproximativ între străzile care se numesc astăzi Mihai Viteazul și Ismail, în regiunea râului Bâc, iar străzile de mai sus au căpătat o reputație proastă, de-a lungul istoriei. Revin la acest subiect mai jos.


Totuși, despre Chișinăul de la sfârșitul sec. 19 se spune că era un oraș mare, dar „nu foarte frumos”. În cartea „Rusia pitorească: Patria noastră în sens istoric, tribal, economic și cotidian” (n.red: „Живописная Россия: Отечество наше в его земельном, историческом, племенном, экономическом и бытовом значении”), se spunea despre Chișinăul de atunci că malurile Bâcului erau „joase și mlăștinoase”, că avea trei-patru străzi ce aminteau de Europa, în timp ce restul orașului de Asia. „Partea de oraș, care se afla mai aproape de râu, avea un caracter pur asiatic - străzi foarte înguste, strâmbe, neasfaltate și atât de încurcate, încât o persoană care cunoștea puțin zona nu ieșea curând din labirint. Casele erau în mare parte mici, cu un singur etaj, cu ferestre mici.” [3]
În zonele joase ale străzilor, care nu aveau scurgeri pluviale, se formau bălți, adesea destul de adânci. „Au devenit zone de reproducere pentru țânțari și s-au uscat doar în timpul căldurii verii. Iarna, urâțenia peisajului era temporar ascunsă sub o acoperire de zăpadă. Iar odată cu apariția dezghețului, un șuvoi de apă topită a umplut străzile, au reapărut noroiul și bălțile”, a scris Isaac Bubis, autorul unei cărți despre Bernardazzi.
Străzile erau atât de înnămolite și de murdare, încât au denumit, una dintre străzile din partea de jos a orașului în „Murdară”, din cauza băltoacelor urât mirositoare, care aproape niciodată nu se uscau.
Ne uităm pe harta veche a orașului. Perpendiculară cu strada, pe atunci Asiată, astăzi Romană, și paralelă cu strada (Botezatovskaia) Andrei Botezatu, este strada Greaznaia (Murdară).

Dacă ne imaginăm că Chișinăul cu 100 și ceva de ani în urmă avea străzi asfaltate, ar fi avut parte doar de inundații pe strada Albișoara, cum se întâmplă astăzi și mai puține străzi murdare.
În spatele acestor clădiri dărăpănate se înalță clădiri noi, cu multe etaje, care fură din frumusețea locului. În comparație cu alte părți ale Chișinăului, această zonă este bogată în pisici de stradă - frumoase, cu ochi bolnavi, cu urechi rupte, flămânde și distante.

Ne continuăm drumul spre Centrul Multifuncțional Chișinău nr. 2. Mai departe este și biserica armenească, situată la intersecția străzilor Fantalului și Piața Veche. Anterior, cele două purtau denumirile de str. Fontannaia și Starâi Bazar.
Strada Fantalului și-a primit numele de la cuvântul „fantal”, o fântână mare, largă și adâncă. Într-o descriere a târgului Chișinău de la sfârșitul secolului 18, se spune că „lângă o veche biserică, pe un medean de pe o stradă ce coboară spre apa Bâcului, se găsește o fântână mare pe care localnicii o numesc Fantal”. Cișmeaua de pe ulicioara vechiului târg se găsea la intersecția actualelor străzi Romană și Fantalului. Aceasta alimenta cu cele 40 de țevi de sub dealul Bisericii Măzărache casele care se aflau în preajma fantalului, case care sunt cele mai vechi în vatra Chișinăului”. [1]
1. „Chișinău: Bulevarde, străzi, piețe, parcuri". Ghid enciclopedic
2. Monumentele de arhitectură în Centrul Istoric al Chișinăului
3. OldChișinău.com
4. „Străzile Chișinăului”, Dinu Poștarencu, editura CIVITAS, 1998, carte făcută la comanda Primăriei municipiului Chișinău
Editare de Ana Gherciu