vrei să construiești o casă ecologică
10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să construiești o casă ecologică
Așa mi-am cumpărat în pandemie un lot de pământ într-un sat din suburbia Chișinăului, unde îmi doresc să-mi construiesc o casă cât mai ecologică. Pentru că materialele ecologice, în primul rând, prezintă riscuri mult mai mici de îmbolnăviri decât materialele obișnuite, cum ar fi renumita foaie de ardezie despre care se știe că e cancerigenă. Sau, aș putea folosi materiale ecologice cum ar fi lutul - atât de subestimat în zilele noastre, dar foarte prețios pentru bunicii noștri. Știu că urmează un proces complicat, foarte costisitor, dar sper ca rezultatul să fie pe măsură: o casă care să țină cât mai mult și de care să se poată bucura chiar și copiii și nepoții mei.
Drept sursă de inspirație pentru proiectul casei mele de vis mi-a servit casa CordWood de la Dănceni, Ialoveni „crescută" de Valeriu și Irina Meșina, dar și câteva construcții de la EcoVillage Moldova din Rîșcova, Criuleni, făcute de Liliana Botnaru și partenerii ei de proiect. Iată zece lucruri importante pe care le-am învățat în procesul de documentare.
Pregătește terenul. Înainte de a începe construcția, trebuie să te gândești la accesul la electricitate și la apă. Dacă nu există apă centralizată îți recomand să faci o fântână sau să te înțelegi cu vecinii. Pregătește și un spațiu în care muncitorii își pot schimba hainele și păstra instrumentele.
Totuși, betonul nu este cel mai ecologic material. Are la bază trei ingrediente: apă, agregat (rocă, nisip sau pietriș) și ciment, iar ultimul nu este ecologic din cauza ingredientului principal - clincherul.
Și EcoVillage Moldova a trebuit să facă un compromis. Liliana Botnaru, una dintre fondatorii EcoVillage spune că au recurs la o fundație construită conform unui sistem suedez. Cu alte cuvinte, au săpat în pământ doar „pătratul și pereții casei” și nu toată suprafața.
Au recurs la folosirea betonului, pentru că „nu am avut siguranță în noi că o să găsim metode și că avem suficiente capacități să facem o fundație din materiale naturale ca ea să fie stabilă pentru o casă cu două etaje”, spune Liliana. Totuși, diferența de cât beton îți va trebui depinde de mărimea și înălțimea casei și ce fel de materiale vei folosi. De exemplu, cei de la EcoVillage au făcut podeaua de la primului etaj din cărămizi de lut.
Lemnul este foarte vulnerabil la umiditate, ceea ce înseamnă că nu-l poți instala până nu-l usuci bine-bine. La EcoVillage au prelucrat lemnul de sine stătător cu acid boric și alte substanțe. Acidul boric este mai puțin ofensiv decât produsele gata vândute sau lemnul gata prelucrat. Se folosește acest acid pentru a-l proteja atât de insecte, cât și de incendiu.

EcoVillage a făcut planșeul din grinzi de lemn și placaj. Imaginează-ți că ești la primul etaj și privești în sus, spre ceea ce urmează să fie podul. Sunt puse grinzile de lemn la o distanță de 40-50 cm. Sub grinzi au pus pe toată suprafața placaj. Acum imaginează-te la etajul doi și te uiți în jos, la podea. Vezi placajul și mult spațiu între aceste grinzi. Urmează izolarea cu „ecovată”, un produs din fibre de celuloză. Spațiul dintre grinzi este umplut și nivelat. Au pus deasupra scânduri și apoi placaj pe toată suprafața. Iar peste placaj au pus parchet pe care l-au făcut chiar ei din palete din lemn.

EcoVillage au făcut pereții din lut cu paie, formați din 20 cm de stuf și câte 10 cm de lut cu paie prin părți. În total, grosimea pereților e de 40 cm. Liliana povestește că lutul l-au luat din sat, iar pentru manopera complicată au angajat locuitorii din sat. „Dacă pereții din interior din lut sunt vopsiți într-o culoare mai întunecată, ei absorb căldura de la soare pe parcursul zilei și noaptea o emit în cameră. Acestea se numesc sobe solare”, povestește Liliana.
Casa CordWood e făcută, la fel, din lut cu paie și buturugi de salcâm. Ca să simplifice lucrul pentru amestec, Valeriu a pus în funcțiune o betonieră cu motor cu care a obținut o masă omogenă din lut și paie. „Așa pereți oferă un echilibru de temperatură și umiditate, izolare fonică, izolare termică și pe timp de vară - ventilare prin micro fisuri”, a scris Valeriu pe pagina de Facebook în care a povestit despre construcția casei.
Pentru pereți mai există și alternative: cărămida, cotilețul pe care noi îl avem în țară din plin și e un material ecologic. Dezavantajul ultimului e că absoarbe mai ușor apa decât alte materiale și conservă rău căldura.
Pe piața Republicii Moldova a apărut o companie care construiește panouri din lemn umplute cu paie bine presate sau cu stuf. Se pot cumpăra panouri gata făcute, tencuite cu var stins. Pe loc, compania poate să-ți aplice tencuiala finală, la fel, din argilă, un material ecologic.
Acești pereți nu mai au nevoie de termoizolare, pentru că lutul și paiele sunt un termoizolant bun. Totuși, dacă alegi să faci pereții din cotileț, de exemplu, va trebui să faci o izolare bună.

Eu îmi doresc o casă în stil Barn House și voi alege o tablă cu dublu falț pentru acoperiș și pentru pereții exteriori laterali. Tabla cu falț este din aluminiu și este, în general, un material ușor. Este un material ecologic.
De exemplu, sobele vechi nu sunt cele mai eficiente energetic. Eugen Camenșcic, expert în energetică, explică simplu: dacă pui pe foc în sobă un kilogram de lemne, doar 300 de grame dintre ele dau căldură. Respectiv, o alternativă pentru soba tradițională sunt cazanele pe biomasă.
La EcoVillage a fost instalat un cazan pe biomasă și pentru un sezon de încălzire se consumă cam de 3-4 tone de brichete.
Și panourile solare și fotovoltaice contribuie la independența energetică a casei EcoVillage. Acum utilizatorii casnici pot să-și cumpere un contor bidirecțional, astfel încât toată energia produsă pe parcursul zilei se varsă în rețeaua operatorului național, iar la sfârșitul lunii se calculează diferența dintre câtă energie ai produs, ai vândut statului și câtă energie ai consumat. EcoVillage produce, în mediu, pe an, aproximativ 3.250 kWh și consumă energie electrică până la 6 mii kWh.
O altă soluție care asigură independența energetică, dar și una mai ecologică decât cazanul pe gaz sau sobele, sunt pompele de căldură. Există mai multe tipuri de pompe, însă cele aer-apă sunt mai populare. Pompa de căldură extrage din aerul de afară particulele de căldură și apoi încălzește apa, care este transferată mai departe în sistem - în pardoseala caldă sau/și în calorifere. Pe deasupra, producătorii ne asigură că ele consumă mai puțină energie electrică decât un cazan pe energie electrică. Încă un avantaj este că pompa de căldură poate și răci pe timp de vară.
Totuși, dacă vrei să rămâi la un sistem de încălzire pe gaz, se recomandă un cazan în condensare. Acesta funcționează diferit față de un cazan clasic. În cazanele clasice, gazul ars care mai conține energie este eliberat prin hogeac. Însă avantajul cazanului în condensare este că acesta poate extrage energia din gazele arse care sunt evacuate pe hogeac și să o transmită în sistemul de încălzire.

Pentru că sistemele acestea sunt costisitoare, poți să cumperi ferestre care au supape de ventilație.


Editare de Anastasia Condruc
Ilustrații de Ecaterina Buruiană