Felul în care se desfășoară lucrările de restaurare a infrastructurii în Chișinău a devenit din nou subiect de discuții și schimb de replici între edilul Capitalei, internauți și experți în construcție. De această dată subiectul dezbaterii este izolarea termică a pereților exteriori, de la intrarea în subterană, cu polistiren.
Enlarge

Sursă: ilustratorul Alex Buretz
În toamna anului 2021, Ion Ceban a emis o dispoziție prin care solicita crearea unei comisii care să inventarieze pasajele din municipiu. Rezultatele inventarierii nu au fost făcute publice pe site-ul primăriei. Totuși, cunoaștem denumirea companiei care a câștigat licitația pentru restaurarea subteranei din scuarul Brâncuși – Magda SRL, chiar dacă a existat o ofertă mai avantajoasă.
La ce e bun polistirenul
Izolarea termică a clădirii la exterior se face atât pentru a păstra temperatura în casă, cât și pentru a reduce costurile de încălzire. Polistirenul este cel mai popular material pentru izolarea locuinței, în special datorită costului său scăzut comparativ cu alte materiale izolatoare.
Există, totuși, două tipuri de polistiren – expandat (EPS) și extrudat (XPS). Primul este folosit la izolarea fațadelor, a spațiilor fără încărcare deosebită sau a teraselor, dar și în interiorul clădirilor. Al doilea este mai dens, are o rezistență mecanică ridicată, susținând mai bine greutatea, și permeabilitate mică la vapori. Anume acesta este recomandat la izolarea subsolurilor, de exemplu. În cazul ajuns în aceste zile pe limba chișinăuienilor, însă, este folosit polistirenul expandat.
Ce spun experții
Valeriu Zaporojan, proprietar de afacere specializată în construcție și lucrări de finisaj, a recunoscut că este foarte critic cu privire la lucrările de reabilitare a subteranei în cauză.
„Ceea ce fac ei o prostie. Polistirenul este un material izolant, care se folosește la termoizolarea clădirilor. Scopul este de a preveni pătrunderea aerului rece în interiorul încăperii și formării condensatului. Condensatul se formează la contactul aerului rece cu cel cald din interior. Ei au două suprafețe care ambele se afla la exterior, deci nu necesită izolate. Dacă era problema în beton care se macină, există soluții care oferă rezistență la apă, protecție și îmbunătățirea proprietăților betonului și care previne măcinarea lui.”
Din experiența acestuia, pentru reabilitarea acelor pereți, era suficient să fie tencuiți , pentru a-i îndrepta, apoi să aplice gresia, întrucât aceasta este de la sine e material hidroizolant. Antreprenorul este încrezut că, peste câteva luni, Ion Ceban va învinui oamenii de vandalism, după ce singur a creat aceste condiții. „Dacă lovește cu ceva în perete, gresia va crăpa din cauza polistirenului de sub acesta. Au făcut o lucrare inutilă. Au cheltuit bani pe materiale și manopera. Nu trebuia să fie, sunt bani irosiți.”
Arhitectul și unul dintre pilonii Centrului de Urbanism Andrei Vatamaniuc cataloghează lucrările de restaurare, în felul în care acestea se desfășoară, drept lipsite de sens. „Eu nu am făcut expertiză la aceasta subterană, dar aș putea presupune că e problema cu hidroizolarea pereților în contact cu pământul. Polistirenul nu are nicio treabă. Trebuie refăcută hidroizolarea verticală, apoi lipită piatra/plăcile ceramice sau, și mai bine, de lăsat betonul aparent al pereților subteranei.”
Ce spune primarul
Primarul Ion Ceban ripostează că lucrările de reabilitare a subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea sunt efectuate conform proiectului tehnic elaborat. Mai mult, argumentele lui despre izolarea pereților exteriori le contrazic pe cele ale experților în construcții:
- „pereții se izolează termic pentru a proteja de formarea condensatului între perete și teracotă și ca aceasta să se mențină un timp îndelungat pe perete”;
- „pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro- și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț-dezgheț din Republica Moldova”.
Enlarge

Sursa: Facebook / Ion Ceban
Amintim că în municipiul Chișinău există 18 pasaje subterane. Autoritatea responsabilă de îngrijirea și siguranța acestora este Direcția generală Transport și Căi de Comunicație a Consiliului Municipal, prin intermediul „Exdrupo”.